Rector verklapt geheim toppositie KU Leuven

© BELGAIMAGE

Voor het derde jaar op rij prijkt de KU Leuven boven aan de ranglijst met meest innovatieve universiteiten van Europa. Dat heeft een reden.

Stijn Cools

Zelfs instellingen als Imperial College in Londen en de University of Cambridge halen het niet van de KU Leuven. Voor het derde jaar op rij lukt het de Leuvense universiteit om gekroond te worden tot de innovatiefste universiteit van Europa.

De ranking werd opgesteld door nieuwsdienst Reuters, op basis van criteria zoals aangevraagde patenten en hoe frequent het Leuvense onderzoek geciteerd wordt door andere academische instellingen en de industrie.

© Rob Stevens/KU Leuven

Om het succes in de ranglijst te verklaren, wijst de Leuvense rector Luc Sels expliciet naar het werk van LRD. Dat staat voluit voor KU Leuven Research & Development – Tech Transfer Office. Die afdeling bekijkt hoe de vele onderzoeksresultaten kunnen renderen in de maatschappij, zowel in de industrie als in de non-profit.

Octrooien en spin-offs

‘Goed onderzoek is de klei waarmee we werken’, zegt Paul Van Dun, de algemeen directeur van LRD. ‘We sluiten bijvoorbeeld samenwerkingsakkoorden tussen onderzoekers en bedrijven. Dat zijn er jaarlijks ongeveer tweeduizend.’

‘Bovendien zoeken we binnen de universiteit proactief naar nieuwe bevindingen. Waar het nodig is, beschermen we die ook door octrooien vast te leggen. Daarnaast richten we ook spin-offs op.’

‘We hebben daar al meer dan 45 jaar ervaring in’, zegt Van Dun. Een van de succesverhalen is tenofovir, ‘het meest gebruikte anti-hiv-geneesmiddel ter wereld’.

Opvallend in de ranglijst van Reuters is ook hoe goed de andere Belgische universiteiten scoren.

Nergens anders in Europa zijn er zo veel innovatieve universiteiten per hoofd van de bevolking. Zwitserland en Denemarken vervolledigen de top drie.