Videospeler inladen...

Angela Merkel bij Donald Trump: "Een bromance zal het niet worden"

Wie op zoek is naar een Europese leider, kan dezer dagen maar best naar Washington gaan. Eerder van de week ging de Franse president Emmanuel Macron langs bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump, vandaag is het de beurt aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar of het even gezellig zal worden als met Macron, is maar zeer de vraag.

Het bezoek van Emmanuel Macron is niet onopgemerkt voorbij gegaan. "We zagen drie dagen van dollen, handen schudden, zelfs kussen, de first lady's die geëntertaind werden, Macron die met een helikoptervlucht een tour kreeg, er was een diner in het vroegere huis van George Washington (de eerste president van de VS, nvr)... Je zag aan Trump, aan zijn verbale en non-verbale uitingen, dat hij het prachtig vond. Voor Angela Merkel is het veel minder", zegt correspondent Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1.  

"Trump heeft er maar weinig zin in. Ter vergelijking, Macron werd drie dagen onderhouden door Trump, Merkel krijgt 20 minuten in het Oval Office en een werklunch. Een bromance (een innige vriendschap tussen mannen, nvr) zal het wel niet worden, al was het maar omdat Merkel geen man is, maar ook, ze is gewoon Trumps persoon niet", aldus Michiel Vos.

De handdruk die nooit gebeurde

Merkel had een warm contact met Trumps voorganger Barack Obama, wat zijn politieke vruchten afwierp. Zo was de Duitse bondskanselier de Europese stem voor de Verenigde Staten en was ze de tussenpersoon in gesprekken tussen de VS en Rusland. Dat het met Trump zo'n vaart niet zal lopen, was in het begin al duidelijk.

Herinnert u zich nog het allereerste bezoek van Merkel aan Trump sinds zijn verkiezingen als president, in maart vorig jaar? En "de handdruk die nooit gebeurde" tijdens de persconferentie op het Witte Huis. Journalisten vroegen tijdens een persmoment in het Witte Huis om een handshake. Merkel buigt zich richting Trump, maar die lijkt te doen alsof hij Merkels vraag niet hoort en blijft ostentatief voor zich uit kijken.

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Wedstrijdje "Wie wordt Trumps nieuwe vriend in Europa"?

"Hoeft Merkel jaloers te zijn op de joviale omgang tussen Trump en Macron", vraagt de Duitse tabloid Bild zich af. Zou de Franse president misschien meer en meer in de positie schuiven van "de leider die je belt in Europa?" in plaats van Merkel?

Want, zo zegt Die Zeit, "Trump heeft veel meer gemeen met Macron dan met Merkel, ze delen een zakelijke achtergrond en hebben beide een populaire, "volksere" aanpak in de politiek. En tot voor kort", argumenteert de krant ook, "gaf Macron geen openlijke kritiek op Trump, terwijl Merkel meermaals duidelijk haar afwijzing voor enkele van Trumps beleidslijnen heeft laten blijken".

Ongetwijfeld heeft Berlijn het bezoek van Macron nauwlettend in de gaten gehouden, schrijft de BBC. "Maar er is weinig bezorgdheid over een race om Trumps nieuwe vriend in Europa te worden. Frankrijk en Duitsland hebben samen hun respectieve bezoeken voorbereid. Karakter en stijl verschillen, maar de boodschap is hetzelfde."

Voor Angela Merkel is het allemaal veel minder. Trump heeft er maar weinig zin in

Michiel Vos

Wat staat er vandaag op de agenda?

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa wordt een van de twee belangrijke gespreksthema's. Op dit moment is de Europese Unie nog vrijgesteld van de hogere tarieven op staal die Donald Trump wil invoeren. Maar die uitzonderingsmaatregel loopt af op 1 mei. "Merkel heeft de taak om te voorkomen dat de Europese Unie alsnog de hogere tarieven zal moeten gaan betalen", legt Vos uit.

"Dat wordt moeilijk, want het is een van de speerpunten van Donald Trump, van zijn beginsel om de handel eerlijker te maken voor Amerikaanse belangen." Volgens Vos zal de Verenigde Staten wel enigszins tegemoet moeten komen. "Duitsland is een enorme economische supermacht, de grootste economische partner in Europa. In de VS werken ook 700.000 mensen voor Duitse bedrijven."

Tweede gespreksonderwerp: Iran. "Op 12 mei eindigt een deadline die Trump heeft bepaald: trekken de Verenigde Staten zich terug uit het nucleaire akkoord over Iran of niet?", zegt Vos. De VS dreigt ermee om opnieuw sancties op te leggen, wat het nucleaire akkoord in de praktijk teniet zal doen. "Ook dat is een moeilijke klus voor Merkel."

Meest gelezen