© Shutterstock

Een plasticvrije maand mei? Zo start je goed, en blijft het leuk

Na de maand zonder vlees of alcohol, verminderen we in mei het gebruik van plastic. 'Mei Plasticvrij' is een nieuwe bewustwordingscampagne en vooral een heel spannende uitdaging om al dat plastic in ons leven toch eindelijk eens een beetje te bannen.

elvh

Het opzet van 'Mei Plasticvrij' is simpel: allemaal samen één maand het gebruik van wegwerpplastic verminderen. De actie is een burgerinitiatief getrokken door een handvol geëngageerde vrouwen, die graag meer afvalarme alternatieven willen zien. Ook Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaeker en Dieter Coppens ondersteunen de actie.

Wegwerpplastic is een wereldwijd probleem, voor de oceanen, maar ook op land. "Elke minuut komt er een volle vrachtwagen plastic in onze zeeën bij. Microplastics zitten overal, ook op je bord én in je lichaam,” aldus de organisatie achter Mei Plasticvrij in een persbericht.

"Het moet leuk blijven!"

Plastic is overal, en dat maakt de actie nodig, maar ook niet zo makkelijk. Op de website Mei Plasticvrij staan heel wat nuttige tips en ideeën voor zowel in de keuken, onderweg, in de badkamer of in de winkel, maar een hele maand je plasticgebruik terugschroeven... hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Anne Drake is een van de ambassadeurs van de actie en auteur van "Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken" en geeft graag een duwtje in de rug. "Bekijk de tips en kies er één iets uit wat voor jou makkelijk is. Durf je nog niet naar de slager met je eigen plastieken potjes mee, dat is niet erg. Begin bijvoorbeeld al eens met in de supermarkt yoghurt te kopen in glazen bokalen. Begin klein. Het is niet de bedoeling dat je in je eerste week al meteen je eigen wasproducten gaat maken. Het moet leuk blijven!"

Lunch met de collega's

Andere mensen betrekken bij je uitdaging, verhoogt altijd de kans op slagen. "Spreek af met collega's om eens een week geen broodjes of slaatjes te kopen en maak zelf lunch. Zo'n kleine dingen maken echt al een verschil. Spreek erover en geef elkaar tips. Informatie is motivatie. Kijk eens met vrienden of je gezin naar een documentaire, Plastic Planet bijvoorbeeld. Dat zorgt echt voor dat laatste duwtje in de rug."

Starterssetje

Geen tijd is dus geen excuus, al is het wel handig om je een beetje op de uitdaging voor te bereiden. "Maak een heel basic boodschappenkit of starterssetje en stop dat in je fietszak, auto of hang dit naast je jas aan de kapstok. Een paar wasbare groenten-en fruitzakjes en een paar plastieken potjes heb je beter altijd mee onderweg voor als je inkopen moet doen."

Enkele heel makkelijke alternatieven voor een snelle switch van veelgebruikt wegwerplastic naar plasticvrij?

koffiebeker -- hervulbare koppapieren zakdoeken -- stoffen zakdoekenplasticfles -- herbruikbare drinkflesplasticfolie -- bewaardoosjestandenborstel -- borstel van bamboe

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer