Op heterdaad betrapte inbrekers vrijgelaten: "Te laat naar onderzoeksrechter gebracht”

© jhp

Hoofdcommissaris Alain Meerts, korpschef van de lokale politiezone K-L-M (Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise), is woedend. Zijn agenten hadden begin deze week vier vermoedelijke inbrekers op heterdaad betrapt en ingerekend maar het viertal werd de volgende dag al vrijgelaten. Volgens het parket Halle-Vilvoorde werden de verdachten echter te laat overgebracht, waardoor ze niet binnen de 24 uur na de feiten konden worden verhoord.

“Volgens onze info gebeurde dat zonder dat ze verhoord waren door de Franstalige onderzoeksrechter, die blijkbaar geen tijd had om de zaak binnen de termijn van 24 uur te behandelen”, aldus de korpschef. “Dat is niet de eerste keer en werkt demotiverend.”

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse Franstalige rechtbank van eerste aanleg en overste van de betrokken onderzoeksrechter, bevestigt dat de vier mannen dinsdag werden vrijgelaten. Maar dat kwam omdat de vier verdachten bijzonder laat er beschikking waren gesteld.

Volgens het parket Halle-Vilvoorde waren de vier mannen op maandag al iets na 14.00 uur opgepakt en waren ze pas de volgende dag om 10.30 uur in Brussel. "De onderzoeksrechter moet uiteraard de tijd krijgen om vier verdachten, met bijstand van een advocaat, te kunnen verhoren binnen de 24 uur na de arrestatie", klinkt het bij het parket.

"De onderzoeksrechter moest ook nog een aantal andere verdachten verhoren", voegt Hennart toe. "Deze vier mannen hadden geen gerechtelijk verleden en de feiten waren niet onnoemelijk zwaar. Ze zijn inderdaad vrijgelaten zonder dat ze verhoord werden maar de onderzoeksrechter heeft hen wel in verdenking gesteld en heeft het dossier al afgesloten zodat het parket zijn eindvordering kan opstellen en hen snel kan dagvaarden."

"Dit werkt demotiverend"

De vier vermoedelijke inbrekers werden maandagnamiddag opgepakt bij een inbraak in een woning op de Kardinaal Sterckxlaan in Meise. De politie trof hen aan achter garageboxen. “In hun omgeving werden handschoenen aangetroffen en juwelen die gestolen waren uit een woning”, zegt hoofdcommissaris Meerts. “De vier meerderjarige verdachten hadden de Franstalige rechtspleging gevraagd. Ze werden op vraag van het parket Halle-Vilvoorde zo snel mogelijk overgebracht naar het justitiepaleis in Brussel."

“Dit werkt demotiverend”, gaat de korpschef verder. “Wij hebben hard gewerkt om de verdachten binnen de termijn van 24 uur bij de onderzoeksrechter te brengen en dan is een dergelijke beslissing een zware pil om te slikken. Ook voor de slachtoffers is dit zwaar. Ondanks de beperkte middelen wordt er door het parket Halle-Vilvoorde sinds zijn oprichting veel goed werk geleverd en stellen wij vast dat de strafrechtelijke keten zeer goed functioneert tot op een bepaald niveau. Maar niet iedereen in Brussel ligt blijkbaar wakker van hetgeen gebeurt in de rand. Wanneer neemt iedereen ons au sérieux?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen