Weer minder leerlingen in buitengewoon onderwijs door M-decreet

Het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs is voor het tweede schooljaar op rij sterk gedaald. Dat komt door het M-decreet, dat scholen sinds 1 september 2015 oplegt om kinderen met beperkingen zoveel mogelijk te integreren in het gewoon onderwijs. Alle onderwijsnetten zien dan ook een sterke daling in hun buitengewone lagere scholen.

Bij het begin van het schooljaar werden er opmerkelijk minder leerlingen ingeschreven in het buitengewoon lager onderwijs: 1365 minder dan bij het begin van vorig schooljaar. In totaal gaan er nu 22.314 kinderen naar een BuLO-school.

In katholieke BuLO-scholen is er een daling van 4,3 procent, 7,3 procent in scholen van het GO! onderwijs en bijna 8 procent in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Hiermee wordt de dalende trend van de voorbije schooljaren verdergezet.

Voor het katholieke onderwijs komt dit neer op een daling van 10 procent sinds de invoering van het M-decreet. “Dat betekent dat in twee jaar tijd één op de tien leerlingen verschoven is van het buitengewone onderwijs naar het gewone lagere onderwijs”, zegt directeur Lieven Boeve.

Opvallend is dat de daling in het BuSO, het buitengewoon secundair onderwijs, uitblijft. “We moeten dit eens goed onderzoeken”, zegt Lieve Boeve, “want het zou kunnen zijn dat die leerlingen zijn terechtgekomen waar ze moeten terechtkomen”. Maar het zou ook kunnen zijn dat leerlingen die in een BuLO-school zitten, bij de overstap naar het secundair onderwijs de stap naar het gewone onderwijs minder snel zetten en naar een BuSO-school gaan.

Alle netten groeien

Los van het buitengewoon lager onderwijs, zien alle onderwijsnetten in Vlaanderen dit schooljaar hun leerlingenaantallen wel groeien. Dat komt gewoon doordat er de afgelopen jaren meer kinderen geboren zijn.

In het katholiek basis- en secundair onderwijs werden 737.111 leerlingen ingeschreven. In vergelijking met het vorige schooljaar zijn dat 1.638 leerlingen meer. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap telt op dit moment 197.482 leerlingen. Dat zijn er 3.752 meer dan vorig jaar.

Ook in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een stijgende tendens: 177.717 leerlingen, tegenover 176.594 in september 2015.

Meest gelezen