Videospeler inladen...

Distributiecentrum van Lidl in Genk geblokkeerd, 100 winkels blijven gesloten

De staking bij supermarktketen Lidl duurt voort. De socialistische vakbonden hebben vanmiddag een distributiecentrum voor Lidl in Genk geblokkeerd. Volgens Lidl zijn vandaag een honderdtal winkels gesloten. Dat is één winkel op de drie. 

Vanmiddag hebben chauffeurs van de socialistische vakbonden de toegang van de Limburgse Distributie Maatschappij (LDM) in Genk geblokkeerd. Dat bedrijf is geen onderdeel van de groep Lidl, maar levert wel toe aan winkels van die keten in de provincies Luik en Luxemburg. De situatie is er rustig, enkele auto's hebben de toegang tot LDM geblokkeerd, maar de werknemers zijn zoals normaal na 16 uur naar huis gegaan.

Volgens Carine Meeuwis van de socialistische bond BBTK willen de actievoerders tot maandagochtend in Genk blijven en voorkomen dat de Waalse winkels van Lidl bevoorraad zouden worden vanuit LDM in Genk. De actie gaat uit van Waalse chauffeurs die voor Lidl rijden, maar die zouden wel de steun gekregen hebben van enkele Vlaamse collega's. Eerder zijn ook al enkele distributiecentra voor Lidl in Wallonië geblokkeerd.

LDM is voorlopig het enige distributiecentrum voor Lidl in Vlaanderen dat geblokkeerd wordt. Er zijn ook centra in Wevelgem en Sint-Niklaas en Lidl sluit niet uit dat die koopwaar zouden leveren aan winkels in Wallonië.

Directie: "Dit is bijzonder bitter"

De blokkade gaat enkel uit van de socialistische vakbond die zich als enige bond niet kan vinden in een voorstel van de directie. Vakbonden en directie van Lidl hebben gisteren tot middernacht onderhandeld. De christelijke en liberale vakbond wilden akkoord gaan met een voorstel van de directie, de socialistische vakbond heeft het voorstel afgeschoten.   

Om de werkdruk in de supermarkten te verlagen was de directie bereid om zes maanden lang één extra personeelslid per Lidl-winkel aan te werven. Tijdens dat half jaar zouden bonden en directie verder onderhandelen voor een structurele oplossing.

Maar dat voorstel gaat niet ver genoeg voor de socialistische vakbond. Die wil dat er permanent één extra werknemer per winkel bijkomt. "We hebben al zo vaak te horen gekregen dat het opgelost ging worden. Dan krijgen we altijd een tijdelijk voorstel dat we achteraf weer moeten opgeven", zegt Jan De Weghe van ABVV.

De acties van het ABVV leiden wel tot spanningen met de andere vakbonden, die wel akkoord gingen met het voorstel. "We zijn teleurgesteld", reageert Johan Lippens van ACV. "Wij gaan dit voorstel verdedigen bij onze achterban." Het ACV vreest ook dat de socialistische BBTK wil verhinderen dat er maandag winkels van Lidl de deuren zouden openen.

De BBTK ontkent dat en reageert bij monde van Jan De Weghe verbolgen: "Vraag mij eens waar er ergens een stakingspiket staat dat mensen verhindert aan het werk te gaan", reageert hij op Belga.   

Hoe dan ook zal één Lidl-winkel op de drie vandaag gesloten blijven, een honderdtal in totaal. "Dit is bijzonder bitter", reageert Isabelle Colbrandt van Lidl. "We hebben gisteren uren onderhandeld en we hadden het gevoel dat we dichtbij een akkoord zaten. We hebben meer geboden dan de vakbonden gevraagd hadden. En toch is de deal afgesprongen. Ergens moeten wij ook een lijn trekken, anders is het niet meer werkbaar."

De directie hoopt dat de bonden zo snel mogelijk weer rond de tafel komen om tot een akkoord te komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen