© Shutterstock

Ok, je adem stinkt ervan, maar daarom eet je beter toch look

Geen fan van look omdat je bang bent voor die onwelriekende adem achteraf? Misschien toch maar eens overwegen, want het eten ervan brengt heel wat goede gevolgen voor de gezondheid met zich mee. Dat was al eeuwenlang bekend, maar nu hebben onderzoekers van de University of Nottingham ook ontdekt dat het bepaalde vormen van kanker helpt indijken.

flb

Volgens de onderzoekers van de University of Nottingham wordt look al eeuwenlang gebruikt om ziektes te bestrijden, maar ze wilden eens van dichterbij kijken of dat werkelijk doeltreffend is en vooral hoe dat in zijn werk gaat. Ze kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het eten van look het risico op bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vermindert.

Als je look klaarmaakt, komen er namelijk zwavelverbindingen tot stand. Volgens de onderzoekers zijn het deze verbindingen die een effect hebben op de zogenaamde gasvormige signaalmoleculen zoals stikstofmonoxide en waterstofsulfide die van nature in het lichaam aanwezig zijn. Als mensen ziek zijn, kunnen er veranderende niveaus van gasvormige signaalmoleculen worden gedetecteerd omdat ze een grote invloed hebben op de communicatie tussen de cellen en het in stand houden van het evenwicht in het lichaam.

Vreemd en wonderbaarlijk

Hoewel de wetenschappers er nog niet uit zijn op welke manier je look best klaarmaakt, zijn ze het er wel over eens dat het een van de plantensoorten is met een sterke herstellende werking. "Er schuilen hierin veel mogelijkheden waarmee we het risico op allerlei ziektes kunnen beperken en de algemene gezondheid bevorderen, maar het komt allemaal neer op de fundamentele vraag wat gebeurt met deze verbindingen als ze in ons metabolisme terechtkomen", zegt hoofdauteur en biochemicus Dr. Peter Rose. "Er moet nog heel wat werk kruipen in de verdere ontdekking van deze vreemde en wonderbaarlijke zwavelverbindingen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer