Vakbond blokkeert distributiecentrum Lidl tot maandag: “Dit moet een signaal zijn aan de directie”

De mislukte verzoeningspoging tussen de directie van Lidl en de vakbonden heeft de verdeeldheid tussen de bonden blootgelegd. De socialistische vakbond BBTK houdt tot maandag een Limburgs distributiecentrum geblokkeerd. “Uit solidariteit.” De christelijke vakbond LBC-NVK is niet te spreken over de actie: “Dit is bijzonder pijnlijk.”

gjs, myde, rrln

KAART. Vierde stakingsdag op rij: deze 106 Lidl-winkels zijn vandaag gesloten

Het overleg tussen de directie en de vakbonden leverde bijna een akkoord op, maar de socialistische vakbond BBTK stak daar een stokje voor. In het voorstel van de directie staat onder meer dat elke winkel de komende zes maanden 42 werkuren per week extra zou kunnen inzetten, wat neerkomt op een extra voltijdse werknemer. In die periode zou er verder worden onderhandeld over een reeks knelpunten. Volgens Lidl “bieden de heel verregaande voorstellen een antwoord op alle eisen van de vakbonden”.

LBC-NVK: “Pijnlijk”

Het verzoeningsvoorstel van de directie van Lidl wordt door de leden van de christelijke bediendebond LBC-NVK positief onthaald, en hier en daar wordt dan ook het werk hervat. Volgens Johan Lippens van LBC-NVK is het verzoeningsvoorstel van de directie dan ook “op wat punten en komma’s na” hetzelfde als wat het gemeenschappelijk vakbondsfront woensdag heeft gevraagd. LBC-NVK verdedigt het voorstel daarom bij zijn achterban.

“Het voorstel wordt over algemeen zeer positief onthaald bij onze achterban”, aldus Lippens aan onze redactie. “We zijn er echt van overtuigd dat dit voorstel op korte termijn de werkdruk verlicht en op lange termijn structurele oplossingen biedt. We zien daarom dat een aantal van onze mensen weer aan de slag gaat om de winkels op orde te zetten zodat die klaar staan voor maandag.”

“Maar wij zijn niet naïef. Wij gaan ervan uit dat de BBTK dit zal verhinderen. Het is heel pijnlijk. Ik doe dit al 13 jaar en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Lippens tegen Belga. De vakbond vreest dat de socialistische vakbond BBTK maandag zal verhinderen dat de winkels opengaan, en spreekt van een “totaal onverantwoorde houding”. “Het doet ons denken dat het BBTK een verborgen agenda heeft en niet bezig is met het belang van het personeel”, aldus Lippens.

© BELGA

BBTK: “Vooruitgang”

De socialistische vakbond BBTK was de enige die dwars lag. “Wij hadden graag een akkoord gehad, maar we konden ons niet vinden in de beperking van de extra 42 werkuren tot zes maanden”, zegt vakbondssecretaris Jan De Weghe. “De directie redeneert dat die zes maanden volstaan om tot een akkoord te komen, maar wij willen dat die extra uren er komen voor onbepaalde duur of tot er een akkoord is. Waarom kan de directie die garantie niet geven? Ze leggen de bal in ons kamp, maar zij hebben geen vertrouwen in ons en wij vertrouwen hen niet.”

“De tekst bevat vooruitgang”, geeft vakbondsvrouw Myriam Delmée van BBTK wel toe, “maar we betreuren dat het voorstel maar geldt voor zes maanden.” Ook de socialistische vakbond legt het voorstel vandaag voor aan de werknemers.

Distributiecentrum geblokkeerd

Ondertussen heeft BBTK de Limburgse Distributie Maatschappij (LDM) in Genk, dat instaat voor de bevoorrading van Lidl-filialen, geblokkeerd. De Franstalige socialistische vakbonden blokkeerden eerder al distributiecentra in het Waalse Courcelles en Marche-en Famenne, maar nu hebben hun Vlaamse collega’s zich aangesloten. “Uit solidariteit”, aldus BBTK Limburg-voorzitster Carine Meuwis. “De mensen uit Luik vreesden dat er vrachtwagens van hieruit zouden vertrekken om winkels in Wallonië te bevoorraden. Dit moet een signaal zijn aan de directie.”

(Lees verder onder de video)

De socialistische bonden houden de wagens tegen. Zo willen ze voorkomen dat de Waalse winkels van daaruit bevoorraad worden door de circa honderd aanwezige vrachtwagens. Het bedrijf is geen onderdeel van de groep Lidl, maar levert wel aan die keten in de provincies Luik en Luxemburg. Er zijn ongeveer vijftien Franstalige en vijf Nederlandstalige vakbondsmensen ter plaatse.

De actie zal tot maandag blijven duren, benadrukt Meuwis aan onze redactie.

“Maandagochtend informeren we onze achterban”, zegt Meuwis. De liberale en de christelijke vakbond deden dat zaterdag al. “Voor ons was het te moeilijk om iedereen te bereiken.”

“Laatste wanhoopspoging”

Christelijke vakbondsman Lippens is niet te spreken over de actie van de socialistische collega’s. “Het is duidelijk dat de Franstalige socialisten grip verliezen, daarom zijn ze de taalgrens overgestoken. Eerder op de dag wilden zij meer Vlaamse winkels laten sluiten en hebben ze het distributiecentrum geblokkeerd. Dit is een laatste wanhoopspoging van de socialisten.”

ACLVB: “Informeren”

© Boumediene Belbachir

De liberale vakbond ACLVB is ook bezig met het informeren van zijn leden, maar heeft geen zicht op het aantal werkenden. “Het staat mensen vrij om zelf te kiezen of ze meedoen aan spontane acties of niet. Wij zijn niet aan het mobiliseren”, aldus vakbondsman Thomas Vanbiervliet.

Ontgoocheling

Ook bij Lidl wordt ontgoocheld gereageerd. “Wij hebben 8 uur aan een stuk onderhandeld en hebben het sociaal overleg alle kansen gegeven”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. “We zijn ook telkens positief in de discussie gegaan. Uiteindelijk hebben we een enorm mooi voorstel gedaan en dan nog is er geen akkoord. Dat is enorm jammer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen