© Peter Malaise

KMI waarschuwt voor hevig onweer zondag: “code geel” voor provincie Antwerpen

Wie al hoopte op een lekker lenteweertje om te barbecueën dit weekend komt bedrogen uit. Het KMI waarschuwt immers voor felle onweersbuien op zondagnamiddag en -avond. Die kunnen bovendien gepaard gaan met zware windstoten en hagel. Vlaams-Brabant, Brussel, Antwerpen en de kust maken zich klaar voor “code geel”, in Limburg spreekt het meteorologisch instituut zelfs van “code oranje”.

gjs, mrra

Zondag is er vooral in het oosten en het zuidoosten van het land in de namiddag en avond kans op felle onweersbuien die kunnen gepaard gaan met zware windstoten en hagel. Het meteorologisch instituut vaardigt voor enkele regio’s zelfs een “code oranje” uit.

“Intense regenval, hagelbuien, blikseminslagen en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade kunnen veroorzaken”, klinkt het bij het KMI. “Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. Er is ook kans op vallende bomen(takken). Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer.”

© MeteoAlarm

Voor de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen, en voor Brussel, geldt zondagnamiddag en -avond de iets lichtere “code geel”. Oost- en West-Vlaanderen zouden gespaard blijven, al is er ook een gele waarschuwing voor de kuststreek zondagnacht.

“Het weer is potentieel gevaarlijk”, klinkt het op de gespecialiseerde website MeteoAlarm. “De weerfenomenen zijn dan in principe niet ongebruikelijk, maar we raden wel aan om op uw hoede te zijn. Blijf de weersverwachtingen en waarschuwingen in de gaten houden en neem geen enkel vermijdbaar risico.”

Bekijk hier waar en wanneer die codes precies van start gaan.

Temperaturen blijven zacht

Het wordt zaterdagnamiddag wisselend tot zwaarbewolkt, met kans op een lokale bui. De maxima variëren van 14 tot 16 graden. Ook de komende dagen is het meestal bewolkt met kans op regen. Dat meldt het KMI. Zaterdagavond en -nacht is het overwegend droog met eerst opklaringen en later mogelijk vorming van een mistbank. Tegen het einde van de nacht neemt de bewolking toe vanuit Frankrijk. De minima liggen tussen 4 en 7 graden.

Zondag trekken regen en buien al vlug het land in vanuit Frankrijk. In de namiddag vallen er vooral in de oostelijke landshelft ook onweersbuien die gepaard kunnen gaan met flinke windstoten en hagel. Het KMI waarschuwt voor zware onweders vooral in Limburg en het grootste deel van Wallonië. De maxima liggen tussen 12 graden aan zee, 16 graden in Brussel en 21 graden in Belgisch Lotharingen.

Maandag en dinsdag wordt er veel bewolking verwacht, met mogelijk enkele buien. Het is zeker dinsdag vrij winderig en fris voor de tijd van het jaar, met maxima van 7 tot 12 graden. In de tweede helft van de week zou het droger worden en zouden de temperaturen opnieuw klimmen richting 20 graden en meer.

© KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER