Rijkste cultusplaats uit Keltisch-Romeinse tijd gevonden

© Dick Demey

In de Peerse deelgemeente Grote Brogel zijn de afgelopen twee jaar meer dan 2.000 metalen voorwerpen teruggevonden uit de Keltisch-Romeinse tijd: 450 munten, 720 mantelspelden, 61 armbanden en tal van andere objecten als haarspelden en vingerringen.

sdv

Het betreft de grootste collectie uit die periode die ooit in de Benelux is aangetroffen, zo werd vrijdag verteld tijdens een persbezoek op de site. “Ook de combinatie van de vindplaats met een ‘heilig bos’ en een andere cultusplaats is erg uniek in deze contreien”, aldus de Peerse burgemeester Steven Matheï, die, net als het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, een deel van de collectie wil tentoonstellen.

Archeologen van het agentschap Onroerend Erfgoed hebben in Grote Brogel opgravingen gedaan op twee cultusplaatsen uit de overgang van de Keltische periode en de Romeinse tijd. Vooral het aantal vondsten was enorm, met in totaal meer dan 2.000 stuks. Dat is een record in de Benelux. Er werden tijdens twee opgravingsrondes meer dan 700 mantelspelden ontdekt en zo’n 450 munten, waarvan de oudste dateren van de eerste eeuw voor Christus. Dat is één of twee decennia na de verovering van onze gebieden door Caesar. Tijdens de archeologische werkzaamheden werden ook talrijke offerkuiltjes aangetroffen met verbrande offers, die duiden op het houden van rituele maaltijden op de cultusplaats. Mogelijk werden er ook dieren geofferd die later verbrand werden.

© Dick Demey

Rijkste cultusplaats Vlaanderen”

“De unieke combinatie van deze functies en het hoge aantal voorwerpen maakt deze site heel speciaal”, aldus burgemeester Steven Matheï. “Er is internationale belangstelling om meer details over de vondsten te ontdekken. Wij zullen in ieder geval proberen om een deel van de collectie in Peer te houden en te tonen aan het grote publiek. Mogelijk maken we gewoon een aftakking van de nieuwe wandelweg, die vlak langs de archeologische site loopt.”

Ook Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed van de provincie Limburg, is geïnteresseerd. Hij heeft alvast aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren de opdracht gegeven om na te gaan of en hoe het de stukken kan verwerven.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is blij met de vondst: “Voor deze twee cultusplaatsen was het niet mogelijk om de voorwerpen ter plaatse te houden door de erosie van de bodem”, aldus Bourgeois. “Vandaar dat ik in 2014 besliste om deze sites uitzonderlijk te laten opgraven. Het betreft de rijkste cultusplaats die ooit in Vlaanderen is opgegraven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen