Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Gendt pakt twee truien in Ronde van Romandië, jonge Duitser viert in slotrit en Roglic pakt eindzege

De jonge Duitser Pascal Ackermann heeft de slotrit in de Ronde van Romandië gewonnen. De man van BORA-hansgrohe was de snelste in de massaspurt, voor Michael Morkov (Quick-Step Floors) en Roberto Ferrari (UAE Team Emirates). Het is de eerste zege in zijn profcarrière. Timothy Dupont spurtte naar een vierde plaats in de vijfde en laatste etappe, Jens Keukeleire werd achtste. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) is eindwinnaar, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) pakte na de bergtrui ook nog de puntentrui.

rahe, belga

Vijf renners, bij wie geen Belgen, kleurden de etappe met een lange vlucht. Pas op 10 km van de streep werden ze gegrepen. William Clarke (EF Education First) probeerde met een uitval de groepssprint nog te ontlopen, maar ook de Australiër was niet bestand tegen het jagende peloton.

© Photo News

Primoz Roglic eindigde in het peloton en verzekerde zich zo van de eindzege in Zwitserland. De 28-jarige Sloveen nam na de eerste etappe het leidersshirt over van proloogwinnaar Michael Matthews en voerde sindsdien het klassement aan. Als winnaar van deze 72e editie volgt hij op de erelijst de Australiër Richie Porte op. Thomas De Gendt (Lotto Soudal), die de tweede etappe won, mag huiswaarts met de berg- en puntentrui.

De 24-jarige Pascal Ackermann reed ook een dijk van een voorjaar, maar zag die niet bekroond. Hij werd derde in de Handzame Classic en tweede in zowel de Driedaagse Brugge-De Panne als de Scheldeprijs. Telkens won een man van Quick-Step Floors. In de Ronde van Dubai werd hij ook al twee keer derde. Nu draaide hij de rollen om, Quick-Stepper Morkov werd tweede.

Lees ook: Het grootste slachtoffer van de wervelende trein van Quick-Step is… een ploegmaat van Sagan

Door het werk van de sprintersploegen beleefde eindwinnaar Primoz Roglic zondag zoals verwacht al bij al een rustige dag tijdens de slotetappe in Romandië. “Maar toch, het is pas voorbij aan de finish. Elke dag van deze Ronde van Romandië was zwaar en elke etappe was beslissend. Ik wist dat ik sterk was en ik was ook optimistisch, maar je moet het nog wel doen. Dat is niet eenvoudig. De hele ploeg heeft deze week uitstekend werk geleverd. Deze overwinning is ook voor mijn ploeggenoten. De jongens waren heel sterk en het is een genot om met hen te werken en hun vertrouwen om te zetten in overwinningen. We hebben het als ploeg deze week fantastisch gedaan.”

© Photo News

Voor de 28-jarige Sloveen is het al de vierde overwinning van dit seizoen. Eerder won hij een rit in Tirreno-Adriatico, plus de eindstand en een etappe in de Ronde van het Baskenland. Zijn ploegleider Merijn Zeeman noemt zijn ontwikkeling ongekend: “Hij rijdt nu voor het derde jaar bij onze ploeg. Zijn ontwikkeling als wielrenner, als voormalig schansspringer, is fenomenaal. Het is een droom zoals hij zich ontwikkelt. Als persoon, als wielrenner en als leider van deze ploeg. Het is een fantastisch iemand om mee samen te werken. En nu? Ik heb een rustperiode gepland, daarna rijd ik de Ronde van Slovenië en de Ronde van Frankrijk. Ik vertrek in de Tour met dezelfde focus als vorig jaar: ik kies er enkele ritten uit. Daarnaast proberen we het daar goed te doen met Steven (Kruijswijk).”

- Uitslag -

1. Pascal Ackermann (Dui/BOH) in 4u09:51 (gem. 43,65 km/u)

2. Michael Morkov (Den/QST) z.t.

3. Roberto Ferrari (Ita/UAD)

4. Timothy Dupont (Bel/WGG)

5. Rudiger Selig (Dui/BOH)

6. Sonny Colbrelli (Ita/TBM)

7. Benjamin Thomas (Fra/GFC)

8. Jens Keukeleire (Bel/LTS)

9. Michael Albasini (Zwi/MTS)

10. Samuel Dumoulin (Fra/ALM)

- Eindstand -

1. Primoz Roglic (Sln/TLJ) de 681,4 km in 17u09:00 (gem. 39,73 km/u)

2. Egan Bernal (Col/SKY) op 0:08

3. Richie Porte (Aus/BMC) 0:35

4. Jakob Fuglsang (Den/AST) 01:16

5. Rui Costa (Por/UAD) 01:23

6. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 02:32

7. Rohan Dennis (Aus/BMC) 02:49

8. Pierre Latour (Fra/ALM) 02:49

9. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 03:09

10. Daniel Martin (Ier/UAD) 03:12

© AFP

© EPA-EFE

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer