Dan toch relletjes na derby: politie zet waterkanon in

Op het Kiel in Antwerpen is het zondagavond tot schermutselingen gekomen na afloop van de stadsderby tussen de voetbalclubs Antwerp en Beerschot Wilrijk. Dat zegt de lokale politie, die waterkanon en pepperspray inzette.

dst

Meer dan tien personen werden opgepakt. Er vielen ook een aantal lichtgewonden, onder wie een agent, en een politievoertuig liep schade op. In de aanloop naar de wedstrijd werden zondagochtend al negen arrestaties verricht. Het gaat om Nederlanders die zich aan café Nieuw Stadion voorbereidden om amok te maken.

Volgens de politie verzamelden de supporters zich aanvankelijk vreedzaam in de buurt van de politie. 'Dan werden we geconfronteerd met een groep van 300 personen die zich plots massaal verplaatste over de VIIde-Olympiadelaan. Hun intenties waren onbekend, maar we wilden voorkomen dat ze de confrontatie zouden aangaan met de bezoekende supporters en hun bussen', verklaart politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

'Ze wilden niet spontaan op hun stappen terugkeren en er werd met stenen en andere projectielen in de richting van de politie gegooid, waardoor onze tolerantiegrens werd overschreden en we pepperspray en sproeiwagens moesten gebruiken.'

Waterkanon

Bijna twee uur na het laatste fluitsignaal konden de bussen van Antwerp uiteindelijk toch vertrekken, maar door de giftige sfeer zette de politie het waterkanon aan het kruispunt van de Julius De Geyterstraat en de VII-Olympiadelaan in om de heethoofden af te koelen.

Door de opstootjes en de aanwezigheid van de Beerschot-fans moesten de Antwerp-supporters twee uur wachten om het stadion te verlaten, een soort revanche voor twee weken geleden toen Beerschot-fans tot 7 uur hebben moeten wachten voor ze konden vertrekken.

© brp

© brp

© brp