Acties Lidl breiden uit: opnieuw distributiecentrum geblokkeerd

Het sociaal conflict bij warenhuisketen Lidl breidt steeds verder uit. Militanten blokkeren nu ook het distributiecentrum in de West-Vlaamse gemeente Wevelgem. Het is het vierde distributiecentrum dat geblokkeerd wordt.

km

Sinds zaterdag worden verschillende distributiecentra van de warenhuisketen geblokkeerd. De actie werd gestart door de Franstalige socialistische vakbond, maar uit solidariteit sloten zich Vlaamse collega’s aan. In Wallonië worden de distributiecentra in Courcelles en Marche geblokkeerd. In Vlaanderen het distributiecentrum in Genk.

Zondag hebben leden van de socialistische vakbond BBTK ook een distributiecentrum in Wevelgem geblokkeerd, zo bevestigt nationaal BBTK-secretaris Jan De Weghe aan onze redactie. “Bij het distributiecentrum zijn zo’n 20 tot 30 personen aanwezig.” Het gaat zowel om Vlaamse als Waalse militanten. Vanuit het centrum in Wevelgem wordt aan Waalse Lidl-vestigingen geleverd.

“Het zwaartepunt van onze actie ligt echter op maandag”, benadrukte Carine Meuwis, de voorzitster BBTK Limburg zaterdag. Die dag zullen aan het Lidl-filiaal in Genk de werknemers worden geïnformeerd over wat op tafel ligt. “Wij gaan maandag echter niet beletten dat winkels opengaan”, zegt Meuwis.

Onlinebevraging

Meer dan honderd filialen van supermarktketen Lidl zijn sinds woensdag gesloten. De werknemers protesteren tegen de te hoge werkdruk. Het overleg tussen vakbonden en directie van afgelopen vrijdag is na middernacht zonder akkoord afgesprongen. De directie lanceerde er een tijdelijk voorstel, in afwachting van structurele maatregelen.

De vakbonden zijn zaterdag in verschillende winkels gestart de werknemers op de hoogte te brengen van dat voorstel. De christelijke en de liberale vakbond verdedigen het voorstel bij hun achterban, het socialistische BBTK is tegen. ‘Onze mensen zijn nu op de werkvloer om het personeel in te lichten en er is een onlinebevraging gelanceerd’, zegt Johan Lippens van de christelijke bediendebond LBC-NVK.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER