Alternatieve Nobelprijs voor man-geit, het seksleven van ratten en ‘waarheid’ sprekende leugenaars

Thomas Thwaites kreeg de IG Nobelprijs voor Biologie. © Reuters

Een man die drie dagen als geit leefde, heeft een IG Nobelprijs gewonnen. Ook Belgisch onderzoek viel in de prijzen.

De IG Nobelprijzen, die al aan hun 26ste editie toe zijn en de officiële Nobelprijsregen voorafgaan, bekronen wetenschappers voor werk “dat eerst aan het lachen brengt, maar daarna aan het denken zet”. Dat het om een ernstige knipoog gaat, mag blijken uit het feit dat een echte Nobelprijswinnaar de onderscheiding aan de universiteit in Cambridge (Massachusetts) komt uitreiken. Dit zijn enkele winnaars:

De Brit Thomas Thwaites leefde drie dagen als geit in de Alpen om aan de stress van het menselijke leven te ontsnappen en ontwikkelde daarvoor prothesen die hem in staat stelden om op handen en voeten te lopen. Hij kreeg de IG Nobelprijs voor Biologie.

Het ene broekje is het andere niet

Andere winnaars zijn een Zweed die een trilogie schreef over het verzamelen van insecten en een Egyptische dokter die ratten broekjes aandeed om hun seksleven te onderzoeken. Hij ging na hoe verschillende stoffen het libido van de dieren beïnvloedde. Zo hadden broekjes van polyester een negatieve impact, wellicht door de elektrostatische lading die polyester genereert. Volgens de onderzoeker zouden de resultaten ook op de mens toepasbaar zijn.

De IG Nobelprijs voor Geneeskunde was voor Andreas Sprenger van de universiteit van Lübeck in Duitsland. Hij ontdekte dat je jeuk op je ene arm kan verlichten door in de spiegel te kijken en de andere arm te krabben.

De prijs voor Economie ging naar onderzoek naar de personaliteit van stenen, vanuit het perspectief van verkoop en marketing.

Een andere fel begeerde prijs is die voor Fysica. Wetenschappers uit Hongarije, Spanje, Zweden en Zwitserland stelden vast dat paarden met witte manen minder paardenvliegen aantrekken en dat libellen fataal door zwarte grafstenen worden aangetrokken.

En dan is er nog de prijs voor Perceptie. De Japanners Atsuki Higashiyama en Kohei Adachi onderzochten hoe de kijk van de mens op de wereld eventueel kan veranderen door voorover te buigen en tussen de benen heen te turen.

Daarbij aanleunend was er de Vredesprijs, voor Amerikaans-Canadees onderzoek naar de “receptie en detectie van pseudo-bevonden bullshit”.

Opmerkelijk: de IG Nobelprijs voor Chemie ging naar het bedrijf Volkswagen ‘voor het oplossen van het probleem van het teveel aan uitstoot door automatisch, elektromagnetisch minder uitstoot te produceren telkens wanneer de auto’s worden getest.’ De Duitse autoproducent raakte verwikkeld in een schandaal nadat bekend raakte dat miljoenen Volkswagens sjoemelsoftware bevatten om uitstoottesten te manipuleren.

Waardeloos Zimbabwaans geld

Ook België viel in de prijzen. Onderzoekers van de Universiteit Gent kregen een IG Nobelprijs voor Psychologie voor hun onderzoek naar de waarachtigheid van leugenaars. Ze vroegen ruim duizend leugenaars in de leeftijd van zes tot 77 jaar hoe vaak zij de waarheid geweld aandeden. Het bleek dat jongvolwassenen het beste en het vaakst kunnen liegen. Kinderen leren steeds beter te jokken, en pieken daarin als ze volwassen zijn. Daarna neemt hun bekwaamheid terzake af, leert de van september 2015 daterende wetenschappelijke publicatie “From junior to senior Pinocchio: A cross-sectional lifespan investigation of deception” in het vakblad Acta Psychologica.

Maar hoe weten de onderzoekers dan dat de leugenaars de waarheid spraken? Dat weten ze niet…

De winnaars krijgen een prijs ter waarde van 10 triljoen dollar in waardeloos Zimbabwaans geld. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content