Acties Lidl breiden uit: alle Belgische distributiecentra geblokkeerd

Het sociaal conflict bij warenhuisketen Lidl breidt steeds verder uit. Militanten blokkeren na de distributiecentra in Genk, Marche-en-Famenne en Courcelles sinds zondag ook de centra in Gullegem (Wevelgem) en Sint-Niklaas. Zo is er geen enkel Belgisch distributiecentrum van Lidl meer open.

km, rrln, myde

Sinds zaterdag worden verschillende distributiecentra van de warenhuisketen geblokkeerd. De actie werd gestart door de Franstalige socialistische vakbond, maar uit solidariteit sloten zich Vlaamse collega’s aan. In Wallonië worden de distributiecentra in Courcelles en Marche-en-Famenne geblokkeerd. In Vlaanderen het distributiecentrum in Genk.

© kvo

Zondagmiddag hebben leden van de socialistische vakbond BBTK ook een distributiecentrum in Wevelgem geblokkeerd, zo bevestigt nationaal BBTK-secretaris Jan De Weghe aan onze redactie. “Bij het distributiecentrum zijn zo’n 20 tot 30 personen aanwezig.” Het gaat zowel om Vlaamse als Waalse militanten. Vanuit het centrum in Wevelgem worden bijna alle goederen voor 72 winkels in Oost- en West-Vlaanderen geleverd, evenals aan vestigingen in Henegouwen.

Enkele uren later werd ook het laatste distributiecentrum, dat in Sint-Niklaas, geblokkeerd. “Wij hebben vernomen dat alle winkels deze nacht zouden beleverd worden vanuit Sint-Niklaas”, stelt Bart Leybaert van BBTK aan VRT NWS.

“Ik hoop dat de directie begint te beseffen dat het ernstiger is dan wat wij hen gezegd hebben”, aldus De Weghe nog tegen VRT NWS. “Sinds de gesprekken tussen directie en vakbonden vrijdagavond afsprongen, heeft de directie echter nog geen contact gezocht met het oog op een nieuw overlegmoment.”

Lading moet achterblijven

Volgens De Weghe gaat het om een spontane uitbreiding van de acties. Chauffeurs die komen aangereden, moeten terug naar huis rijden. “We willen voorkomen dat er van hieruit goederen vertrekken”, zegt Mark Braet uit Brugge, militant en winkelmanager bij Lidl die bij het centrum in Wevelgem staat. “Door het dienstencentrum te blokkeren, maken we meer vooruitgang. Het is gemakkelijker om op deze manier iets te bereiken dan wanneer we bij elke winkel een piket zetten. Dat zijn we ook van plan hoor, morgen. Maar eerst hier de leveringen tegenhouden.”

Lege vrachtwagens mogen vertrekken vanuit het centrum, maar pas nadat de militanten de inhoud van de vrachtwagens heeft gecontroleerd. “Alleen wie aankomt, wordt tegengehouden. We gaan geen mensen gijzelen hé, wie daar weg wil, kan dat. Maar zonder lading”, zegt militant Steve Cobbaert uit Gent.

Niet de bedoeling

Of deze actie ervoor zorgt dat de winkels morgen leeg zijn, is nog maar de vraag. “Maar veel zal er niet liggen”, zegt filiaalhoudster Klaartje Overbergh uit Poperinge, waar ze een winkel openhoudt. Ze weet als geen ander waarvoor ze strijdt. “We hebben gewoon meer mensen nodig. Het aantal mensen dat je krijgt per winkel, wordt berekend op basis van de omzet van die winkel. Dat zorgt ervoor dat ik vaak met drie mensen de winkel moet draaiende houden. Als er twee kassa’s open zijn in mijn winkel in Poperinge en één iemand is bezig met een levering van diepvriesgroenten, dan kan niemand de klant helpen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

© kvo

De militanten blijven nog de hele nacht staan aan de distributiecentra. Om 18.00 uur was er een eerste wissel van de wacht, om middernacht neemt weer een andere ploeg over. BBTK zit woensdag opnieuw samen met haar leden, om zich te beraden over andere acties. “Het enige wat we willen, is dat de directie luistert naar ons. Tot nog toe heb ik niemand gehoord”, zucht Braet.

Het zwaartepunt van de acties ligt op maandag, zo benadrukte Carine Meuwis, de voorzitster BBTK Limburg zaterdag. Die dag zullen aan het Lidl-filiaal in Genk de werknemers worden geïnformeerd over wat op tafel ligt. “Wij gaan maandag echter niet beletten dat winkels opengaan”, klonk het nog.

Geen juridische stappen

© kvo

“De directie werd tegengehouden door de vakbond”, zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. “Arbeiders kregen wel toegang. Het is nog afwachten hoe we morgen winkels zullen kunnen bevoorraden, want we weten nog niet welke open zullen zijn.”

Lidl wil geen juridische stappen ondernemen om de blokkades aan de distributiecentra op te hevelen. “Het blijft onze prioriteit om via constructieve gesprekken tot een oplossing te komen”, aldus Colbrandt.

Toch vindt de winkelketen de nieuwe acties onbegrijpelijk. “Er ligt een voorstel op tafel dat tegemoetkomt aan de eisen van de vakbond om de werkdruk te verlichten én enkele extra maatregelen”, zegt Colbrandt.

De directie zal waarschijnlijk pas woensdag een antwoord krijgen van de vakbonden over de consultatierondes bij de achterban. Pas daarna kunnen ze opnieuw rond de tafel zitten.

Te hoge werkdruk

© kvo

Meer dan honderd filialen van supermarktketen Lidl zijn sinds woensdag gesloten. De werknemers protesteren tegen de te hoge werkdruk. Het overleg tussen vakbonden en directie van afgelopen vrijdag is na middernacht zonder akkoord afgesprongen. De directie lanceerde er een tijdelijk voorstel, in afwachting van structurele maatregelen.

De directie stelde vrijdag onder meer voor dat elke winkel de komende zes maanden 42 werkuren per week extra zou kunnen inzetten, wat neerkomt op een extra voltijdse werknemer. In die periode zou er verder worden onderhandeld over een reeks knelpunten.

BBTK tegen

De vakbonden zijn zaterdag in verschillende winkels gestart de werknemers op de hoogte te brengen van dat voorstel. De christelijke en de liberale vakbond verdedigen het voorstel bij hun achterban, het socialistische BBTK is tegen. “Onze mensen zijn nu op de werkvloer om het personeel in te lichten en er is een onlinebevraging gelanceerd”, zegt Johan Lippens van de christelijke bediendebond LBC-NVK.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer