Onweer houdt lelijk huis in België: modderstromen en brand in school

© Facebook

Het aangekondigde onweer is zondagavond boven delen van het land losgebarsten. Met name het centrum en oosten van het land werden getroffen. In Dinant werd de brandweer overstelpt door oproepen, terwijl er in Nijvel brand uitbrak in een school. Ook de politie van Blankenberge kreeg meldingen van stormschade binnen. Het noodnummer 1722 werd geactiveerd. Intussen is de storm gaan liggen.

rrln

Het onweer, waarvoor het KMI code oranje had afgegeven, barstte zondag als eerste los boven de provincies Namen en Henegouwen en het oosten van Vlaams- en Waals-Brabant, meldde weerman Frank Deboosere op Twitter. Het weer trok noordwaarts, liet hij weten.

Het onweer is in Dinant en Philippeville, in de provincie Namen, niet onopgemerkt voorbijgetrokken. De brandweer kreeg er vijftig oproepen in een uur tijd, zei brandweerman Gilles Boonen. “Het grootste deel van de schade werd aangericht in Dinant”, klonk het. “Er zijn straten overstroomd, dakpannen afgerukt, er zijn modderstromen, er liggen bomen en stroomkabels op de weg.”

Hagel

VTM-weerman David Dehenauw meldde voorts dat het zuiden lokaal getroffen kon worden door forse buien en zelfs hagel. En dat het stormweer ook West-Limburg, het oosten en zuidoosten van Antwerpen had bereikt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook de politie van Blankenberge kreeg meldingen van stormschade binnen.

Brand in school

In Nijvel brak een zware brand uit in een school nadat het gebouw was getroffen door een blikseminslag, zo werd vernomen van de brandweer van Waals-Brabant.

(Lees verder onder de video’s)

De brandweer kreeg rond 21.00 uur een oproep voor een brand in een hogeschool in de rue Emile Vandervelde en moest geruime tijd tegen de vlammen vechten.

Er raakte niemand gewond.

Onweer grotendeels voorbij

Rond 2 uur in de nacht van zondag op maandag liet weerman David Dehenauw via Twitter weten dat er geen of nauwelijks onweer meer zou zijn in België, maar wel nog regen.

Noodnummer 1722

Na de aankondiging van een code oranje besliste de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken om zondagmiddag het nummer 1722 te activeren voor niet-dringende brandweeroproepen.

Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. “We vragen aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand potentieel in (levens)gevaar is”, klinkt het.

Ben je niet in (levens)gevaar? Dan bel je best naar 1722. Mensen die niet meteen binnen geraken op dat nummer door het grote aantal oproepen, kunnen best aan de lijn blijven. Geraak je toch niet binnen, bel dan later nog eens terug. Je kan ook nakijken of je lokale brandweer een e-loket heeft of zelf nog een extra nummer heeft geopend. Bel in elk geval niet naar het noodnummer 112.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen