Videospeler inladen...

Conflict bij Lidl duurt voort: alle distributiecentra geblokkeerd, 110 winkels gesloten

Er lijkt nog niet meteen een einde in zicht voor het sociaal conflict bij supermarktketen Lidl. Zo'n honderd leden van de socialistische vakbonden hebben het voorstel van de directie verworpen. Alle distrubitiecentra blijven voorlopig geblokkeerd en ook vandaag zijn veel winkels dicht: 110 Lidl-supermarkten blijven gesloten, waarvan zo'n 30 in Vlaanderen. 

Het sociaal conflict bij Lidl - dat vooral draait rond een te hoge werkdruk - gaat al zijn zesde dag in. Afgelopen vrijdag bereikte de directie een akkoord met de christelijke en liberale vakbond, maar de socialistische bond houdt de boot af. "De directie belooft één werknemer extra per filiaal voor de komende zes maanden, maar wat gebeurt daarna? Daarover krijgen we geen garanties", zegt Steven Bosman in "De ochtend" op Radio 1.

Blokkades

En dus duurt de staking voort. Naast de distributiecentra in Marche-en-Famenne, Courcelles en Genk, worden sinds gisteren ook de centra in Wevelgem en Sint-Niklaas geblokkeerd. "Vrachtwagens mogen binnenrijden, maar ze mogen enkel buitenrijden als het duidelijk is dat ze geen goederen bij zich hebben", zegt Bosman. "Of zo'n blokkade nu mag of niet: wij luisteren naar onze leden op de werkvloer, dat is het belangrijkste."

Of een blokkade nu mag of niet: wij luisteren naar onze leden op de werkvloer, dat is het belangrijkste

Herbeluister hieronder het gesprek met Steven Bosman in "De ochtend"

De supermarktketen zelf betreurt de actie. Volgens Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt was afgesproken dat de vakbonden de tijd zouden krijgen om hun achterban te raadplegen en daarna naar de directie zouden terugkoppelen. "Wellicht zal dat pas woensdag lukken", zegt ze aan VRT NWS.

Net als de voorbije dagen blijven vandaag zo'n honderd winkels gesloten, ongeveer een op de drie. Maar de winkels die wél de deuren openden, konden amper tot niet worden bevoorraad. "De winkels zullen niet leeg zijn, maar er zal wel minder verse voeding aanwezig zijn", zegt Colbrandt.

Videospeler inladen...

Elke zaterdag

Ondertussen hebben zo'n honderd leden van de socialistische bond in Limburg het voorstel van de directie unaniem verworpen. Al kwamen ze ook met een voorstel: zij willen vanaf woensdag weer aan het werk gaan en in ruil elke zaterdag in vijf filialen in de provincie staken. Om welke winkels het gaat, wordt vrijdag bekendgemaakt. 

Wat de schade is voor de supermarktketen is niet duidelijk. Sommige bronnen spreken over een verlies van 40.000 euro per winkel per dag. Dat cijfer kan de woordvoerster niet bevestigen. "Een juiste inschatting zal pas kunnen worden gemaakt binnen enkele dagen."

Waarom gaat enkel de socialistische vakbond niet akkoord?

Hoe lang het conflict nog zal blijven duren, is moeilijk te zeggen. "Wellicht willen de bonden de reactie van hun leden op het voorstel van de directie afwachten", zegt VRT NWS-journalist Chris De Nijs. "Het valt op dat enkel de socialistische vakbond niet akkoord gaat met het voorstel. Zij willen een definitieve garantie en geen voor zes maanden. Dat is een hard standpunt."

Dat het morgen 1 mei - de Dag van de Arbeid - is, speelt daarin misschien een rol, analyseert De Nijs. "Voor een socialistische vakbond is het moeilijk om vlak voor 1 mei een compromis te sluiten over werkdruk, wat voor hen toch een belangrijk thema is. Zeker aan Waalse kant is de bereidheid om dat te doen klein."

Hoe kijkt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw naar het protest bij Lidl? "Terzake vroeg het hem.

Videospeler inladen...

Herbekijk de fragmenten uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen