shutterstock
Volledig scherm
© shutterstock

Aantal spijbelaars stijgt in Vlaanderen: toename van 36% in vier jaar tijd

Vlaanderen telt steeds meer chronische spijbelaars. Dat zijn leerlingen die minstens vijftien halve dagen niet op school zijn. Vorig schooljaar ging het om 35.107 leerlingen in het secundair onderwijs, een stijging van 36 procent tegenover het schooljaar 2013-2014. Dat schrijft De Morgen maandag op basis van cijfers van Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).

29 reacties

  • JAN krommentak

    6 jaar geleden
    Spijbelen ging men jaren geleden al opvolgen wat is daarmee gebeurd ? rond dit thema hielden politiekers debatten op tv met concrete acties en gevolgen maar de cijfers zijn met 36% gestegen , verklaar dit !
  • Jeroen Deschrijver

    6 jaar geleden
    Elke leerling moet zich thuis voelen, maar als ik rondom mij kijk voelt binnenkort niemand zich thuis meer thuis.
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Nergens wordt gesteld dat het vooral kansarme allochtonen zijn die spijbelen, Arthur Houben. Kinderen van rijke welgestelde Vlaamse burgers kennen daar ook wat van. Zelf heb ik mijn middelbaar in de jaren 60 gedaan. En toen werd er zelfs behoorlijk meer gespijbeld dan nu. Jongerencafé's zaten toen tijdens de schooluren stampvol met leerplichtige minderjarigen. En dat waren toen geen allochtone jongeren.
  • Ludo Wouters

    6 jaar geleden
    Ik heb meer en meer de indruk dat veel ouders niet meer weten hoe ze kinderen moeten opvoeden en het dan maar aan de school overlaten. De school is er om kinderen te leren hoe ze iets moeten leren en basiskennis, niet om de taak van de ouders te doen. IK zie vaak hoe kinderen lopen te "kressen" in winkels, en de ouders kijken nog niet eens op. Dan zijn ze verbaasd dat de school sommige kinderen niet meer wil, en dan de schuld maar steken op de maatschappij.
  • frans Vermeylen

    6 jaar geleden
    Ouders laten hun kinderen bewust spijbelen door vroeger op reis te vertrekken. Voor de vakanties en lange weekends zijn er in de lagere school zeker een kwart van de kinderen afwezig. Crevits heeft het verplichte doktersbriefje afgeschaft en ouders moedigen het spijbelen aan want om op vakantie te gaan, mag het van de minister!