Socialisten op 1 mei: “Charlatans van huidige regeringen zijn grootste bedreiging voor onze waarden”

De socialisten mogen het debat over normen en waarden niet overlaten aan de “charlatans” van de huidige regeringen. Het zijn net de mensen die nu “aan de knoppen zitten van het fiscale en sociale beleid” die de fiscale rechtvaardigheid op de helling zetten en de “grootste bedreiging zijn voor de waarden waarop onze samenleving gebouwd zijn”. Dat heeft Tobback dinsdag gezegd tijdens zijn 1 mei-toespraak in Leuven. In Sint-Truiden kwamen de Limburgse socialisten samen.

gjs

Onder een zuinig zonnetje kleurde het Leuvense Martelarenplein dinsdag rood met enkele honderden vakbonds- en partijmilitanten.

© Luc Daelemans

Volgens Bruno Tobback mag zijn partij het debat over normen en waarden niet laten kapen door de huidige Vlaamse en federale regeringspartijen (N-VA, CD&V, Open Vld en MR). Dat zijn volgens hem zelfs “charlatans” die hun mond vol hebben van normen en waarden, maar ze “in hun beleid iedere dag van tafel vegen”.

Kaaimantaks

Zo is de weigering van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om van de Kaaimantaks een succes te maken, volgens Tobback “voor tienduizenden mannen en vrouwen veel erger en veel kwetsender” dan de weigering van de chassidische jood Aron Berger om vrouwen de hand te geven. “Want met het half miljard dat Van Overtveldt niet nodig had hadden we letterlijk tienduizenden vrouwen kunnen helpen om het gat tussen hun lage pensioen en de factuur van hun rusthuis dicht te rijden”, aldus Tobback.

Het versterkt volgens Tobback ook het beeld van een regering die langs de ene kant “gratis tickets aflevert voor belastingonduikers”, maar anderzijds bespaart op publieke voorzieningen. “Die publieke voorzieningen gaan erop achteruit omdat ze toch maar voor Jan Modaal dienen en omdat Jan Modaal zijn plaats moet kennen. En wachten totdat de baronnen van De Warande en van de familie Frère bediend zijn”.

Het is daarom volgens Tobback de taak van de socialisten om blijven vragen te stellen over de pensioenen, de rusthuisfacturen, het gebrek aan crisisopvang voor jongeren, de fiscale ongelijkheid, enz... “Ik heb de voorbije dagen op Twitter gemerkt dat ze het niet leuk vinden als die vragen gesteld worden. Is het niet waar Theo (Francken, red.)? Omdat ze weten dat de antwoorden niet overeenkomen met de echte waarden waarop onze samenleving is gebouwd”.

Landuyt: “Men wil geen sterker Vlaanderen”

© mvn

Ook Renaat Landuyt, SP.A-burgemeester in Brugge, hield een toespraak. Volgens hem zijn de federale en Vlaamse regering in 2014 meteen begonnen met de “slepende sloop” en de “sociale afbouw” met onder meer nadelige gevolgen voor de pensioenen, de rusthuizen, het openbaar vervoer...

“Kortom, de solidariteit wordt ondergraven”, aldus Landuyt. Volgens hem hebben de regeringen ook geen werk gemaakt van de noodzakelijke besparingen. “Dat wijzen de cijfers uit. Onze collectieve schuld is niet gedaald. De regeringen willen niet besparen, ze willen vooral veranderen, en dit niet ten goed van de gewone mensen.”

De belastingen zijn volgens Landuyt wel verschoven, maar “niet van werkenden naar beleggers”. “Wel van wedden naar producten. Het beetje meer nettoloon werd afgepakt door hogere btw en taksen. Neen ze verschoven ze van loon naar consumptie. Zodat bedrijven minder betalen maar consumenten meer betalen. De kloof tussen arm en rijk wordt groter, zonder middenklasse. Sommigen kopen gemakkelijker een voetbalploeg dan anderen een voetbalticket”, dixit Landuyt. “Men wil geen sterk Vlaanderen, men wil een Vlaanderen voor de sterken.”

Crombez: “Zij die werken, verdienen onze zorg”

© BELGA

SP.A-voorzitter John Crombez wil een rem op dagcontracten voor werknemers. Wie twee maanden aan een stuk met dagcontracten werkt voor dezelfde job, moet automatisch een vast contract krijgen, vindt hij.

“1 mei is niet alleen een dag om trots terug te blikken, maar bovenal een dag om een nieuwe strijd te voeren”, zei hij tijdens zijn toespraak in Oostende. “Vandaag geven we voor het eerst meer geld uit aan mensen die uitvallen omdat ze niet meer kunnen, dan aan mensen die werk zoeken. Zij die werken, verdienen onze zorg”, klonk het.

De dagcontracten mogen voor de socialisten deels op de schop. “Ik kom ze elke dag tegen aan de bushalte of op de trein. Jongeren en ouderen die op vrijdagochtend naar hun werk vertrekken en niet weten of ze maandag nog mogen terugkeren. Wel, wij zijn dat beu”, zei Crombez. Wie twee maanden lang dezelfde job doet met dagcontracten, moet automatisch een vast contract krijgen, vindt sp.a.

Crombez kwam tot slot nog terug op de discussie over het Vlaamse begrotingsoverschot, en wat de regering met die 200 miljoen euro moet doen. De sp.a-voorzitter wil dat bedrag integraal naar de zorg zien gaan, zei hij maandagavond in Gent, maar volgens welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de Vlaamse regering al heel wat in zorg geïnvesteerd. Bovendien gaat een deel van het overschot als provisie opzij, “zoals elke goede huisvader zou doen”. Crombez is het daar niet mee eens. “Zeg mij eens: welke goeie huisvader zet er nu geld opzij, als één van zijn kinderen zorg nodig heeft?”

Limburg

In Sint-Truiden verzamelden de Limburgse socialisten. De vakbond pleitte er voor een hoger pensioen en een hoger minimumloon.

1 april, aldus Vlaams Belang

“Wie wil dat ons sociaal systeem betaalbaar blijft, moet ervoor zorgen dat de import van nieuwe steuntrekkers eindelijk stopt en Vlaams geld in Vlaamse handen blijft”. Dat zei Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken dinsdag in zijn 1 mei-toespraak aan het Steen in Antwerpen. De manifestatie liep onder de slogan “Bescherm onze welvaart”.

Het Vlaams Belang had verzamelen geblazen aan het standbeeld van de ‘buildrager’ aan het Antwerps stadhuis, maar het standbeeld was toevallig een week geleden verplaatst wegens de werken aan het stadhuis. Daarom werden de toespraken gehouden aan het Steen, aan het standbeeld van Lange Wapper, waar het slot van de manifestatie voorzien was - de Grote Markt was immers het eindpunt van de traditionele stoet van de socialistische beweging. Voor de manifestatie van het Vlaams Belang daagden enkele honderden mensen op.

© BELGA

Van Grieken merkte op dat er jaarlijks 12 miljard Vlaams belastinggeld naar Wallonië vloeit en dat de factuur van de immigratie goed is voor nog eens 7 miljard per jaar. “Wie wil dat ons sociaal systeem betaalbaar blijft, moet ervoor zorgen dat de import van nieuwe steuntrekkers eindelijk stopt en Vlaams geld in Vlaamse handen blijft”, stelde hij. “Onze Vlaamse werkkracht is sterk genoeg en onze Vlaamse volksaard absoluut sociaal genoeg om een sterke sociale zekerheid voor onze mensen te financieren. Nièt om de Waalse putten te blijven vullen? En nièt om het OCMW van de halve wereld te blijven spelen”, verzekerde hij.

“Onze mensen krijgen in ruil voor de hoogste belastingen nog altijd de laagste belastingen”, stelde Van Grieken vast. Hun pensioen is niet meer dan een aalmoes, want niet eens genoeg om de rusthuisfactuur te betalen en “bovendien lager dan het bedrag dat wordt uitgegeven voor de eerste, beste asielzoeker die nooit een eurocent aan het sociaal systeem heeft bijgedragen en waarvan we ons helaas moeten afvragen of hij dat ooit wel zal doen”.

De partijvoorzitter vond de kritiek van de linkerzijde op het regeringsbeleid “ongeloofwaardig en hypocriet”. “Ongeloofwaardig omdat ze tijdens haar vele jaren regeringsdeelname niet deed wat ze moest doen. Hypocriet omdat diezelfde linkerzijde nog altijd niet wil gezegd hebben dat massa-immigratie en sociale zekerheid niet samengaan”, aldus Van Grieken, die de massa-immigratie “een tikkende tijdbom voor de sociale zekerheid” noemde.

En wie durft te beweren dat deze regering voor een serieuze belastingverlaging heeft gezorgd, heeft zich volgens Van Grieken van maand vergist: “het is vandaag 1 mei, nièt 1 april”.

Volgens PVDA zijn we allemaal een beetje Lidl

PVDA ziet in het aanhoudende protest bij supermarktketen Lidl de start van een warme sociale lente. Dat zegt voorzitter Peter Mertens in zijn speech op de Dag van de Arbeid. “Het begint met één iemand, met een bedrijf dat neen zegt, en het zal eindigen met een veel grotere beweging. We shall overcome.”

© BELGA

“Vandaag zijn wij allemaal die van Lidl”, opent Peter Mertens zijn toespraak aan het Antwerpse Zuid. “Bij Lidl hebben ze ‘neen’ gezegd. Niet één iemand. Maar velen. Heel velen. Als een lopend vuurtje. Winkels werden gesloten nog voor men een syndicale afgevaardigde had gezien.”

Laten wij ook neen zeggen, roept Mertens op. “Want niemand houdt die zotte werkdruk vol tot aan zijn 67 jaar. Niemand. De maat is vol, en overal wakkert het vuur van het sociaal verzet aan. Bij AB InBev, bij Telenet, bij Brussels Airlines, bij DDS-Verko.”

Het establishment schrikt zich rot, maakt hij zich sterk. En regeringspartij N-VA is voor de PVDA’ers nog steeds de verpersoonlijking van dat establishment. Mertens leest zijn toehoorders een tweet van parlementslid Annick De Ridder voor: “Tijd voor politie en justitie om op te treden tegen dat krapuul”, schreef zij maandag over de vakbondsleden. “Diezelfde Annick De Ridder had niet eens stemrecht gehad zonder het stakingsrecht, en had niet eens een weekend of verlofgeld gehad zonder de vakbonden”, aldus Mertens.

Een resultaat van 10 à 11 procent bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen zou mooi zijn, vindt hij. “Daarnaast moeten we nu doorbreken in centrumsteden als Gent, Leuven, Hasselt en Turnhout”, besluit de voorzitter.

De toespraak van Waals kopstuk Raoul Hedebouw verliep rustig. Vorig jaar kreeg hij tijdens zijn 1 mei-toespraak een mes in het been.

Over de taalgrens

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte dinsdag tegen het “harde neoliberale” en “destructieve” programma van de huidige federale regering na de verkiezingen van 2019. Hij wil het vervangen door een “nieuw sociaal pact”. De Franstalige socialisten willen onder meer een minimumloon van 14 euro per uur invoeren. Nu bedraagt dat minimumloon 9,5 euro.

© BELGA

Op enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen en een jaar voor de parlementsverkiezingen maakt de PS zich sterk dat ze opnieuw veel kiezers zal kunnen overtuigen. “De strijd zal meedogenloos zijn”, waarschuwde Di Rupo, die zoals elk jaar een toespraak hield in het Henegouwse Baudour, nabij zijn thuisstad Bergen. Volgens Di Rupo is de keuze nooit zo duidelijk geweest tussen “het kamp van de vooruitgang”, de socialisten, en de liberale partij van premier Charles Michel, de MR. Die staat volgens Di Rupo voor “Monde des Riches” (”wereld van de rijken”) of “Misère et Régression”, “miserie en achteruitgang”.

Na de affaires die de PS het afgelopen jaar achtervolgden - door Di Rupo “moeilijkheden” genoemd - wil de PS de kiezers ervan overtuigen dat de socialisten in de verschillende regeringen nodig zijn. De PS zal er een sociaal pact op tafel leggen “dat alles zal herstellen wat MR en N-VA kapot hebben gemaakt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer