© rr

N-VA hekelt “tijdelijke maatregel” van minister Geens na moord op verpleegster: “Onbegrijpelijk”

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit heeft naar aanleiding van de moord op een gevangenisverpleegster uit Grobbendonk kritiek op de tijdelijke maatregel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), waardoor kortgestraften vroeger vrijkomen dan na één derde van de straf. Ze betreurt dat het geen tijdelijke maatregel is gebleven en verwijst naar het regeerakkoord dat de correcte uitvoering van een straf beoogt.

De moord op een gevangenisverpleegster maakt volgens De Wit pijnlijk duidelijk dat het Belgische strafuitvoeringssysteem nog steeds grote gebreken vertoont. Eén van de verdachten van de moord, Marco L., werd in oktober 2017 veroordeeld voor een agressieve homejacking, maar werd vrijwel meteen voorlopig vrijgelaten.

De drie jaar gevangenisstraf die de rechter uitsprak, werden in praktijk al automatisch verminderd tot acht maanden, maar zelfs die moest hij niet uitzitten. Minister van Justitie Geens heeft immers een richtlijn uitgevaardigd voor veroordeelden tot drie jaar gevangenisstraf. Daardoor kunnen deze kortgestraften nòg sneller vrijkomen dan de standaard van een derde.

“Onbegrijpelijk voor de samenleving”

De richtlijn werd bijna twee jaar geleden ingevoerd als tijdelijke maatregel tegen de overbevolking in de gevangenissen. “Ik stel er vragen bij dat een minister eenzijdig beslist over het inkorten van een straf die door een rechter werd opgelegd. Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf? Een straf hoort een straf te zijn. Voor de samenleving is het onbegrijpelijk dat iemand voor een agressieve homejacking slechts een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd, laat staan dat men dan al na vier maanden kan vrijkomen”, vindt Sophie De Wit. “De correcte uitvoering van een straf staat ook duidelijk als doelstelling in het regeerakkoord en we roepen dan ook op dat dit nagestreefd wordt”, voegt ze er nog aan toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer