Een muisembryo (archiefbeeld)
Volledig scherm
Een muisembryo (archiefbeeld) © REUTERS

Nederlandse wetenschappers creëren embryo zonder bevruchting

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. De wetenschappers van het MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut in Utrecht kweekten beginnende embryo's uit stamcellen van muizen. Deze zogenoemde modelembryo's tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo's dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren.

12 reacties

  • Danielle Roggeman

    6 jaar geleden
    Er heerst nu al overbevolking!
  • Fredien Vandervekens

    6 jaar geleden
    Zoiets als Jozef en Maria dus ? Deze keer niet in een stal, maar in een labo. Nog meer fantastische (Nederlandse) "totstandkomingen" ?
  • Tim Claes

    6 jaar geleden
    Waarom?
  • Patrick bloemen

    6 jaar geleden
    Zijn we nog niet met genoeg volk
  • Eric Vanovermeire

    6 jaar geleden
    Neen maar, straks zijn mannen overbodig ! Ik ben tegen.
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Verenigde Staten maken zich op voor ‘totale zonsverduistering’: hoe bijzonder is dit en wanneer kan je er een bij ons zien?
    PREMIUM

    Verenigde Staten maken zich op voor ‘totale zonsver­duis­te­ring’: hoe bijzonder is dit en wanneer kan je er een bij ons zien?

    Vandaag rond 20 uur Belgische tijd zullen heel wat mensen vol verwondering omhoog staren in Centraal- en Noord-Amerika. Er is daar een totale zonsverduistering te zien. Wist je dat het dankzij een toevalligheid is dat we zo’n zonsverduistering op onze planeet kunnen bewonderen? Dat er meerdere soorten zijn? En dat we binnenkort ook in ons land een spectaculaire eclips te zien krijgen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters vertelt je alles wat je moet weten over zonsverduisteringen.