1 / 3
thumbnail: null

Club Brugge wint met sprekend gemak bij Moeskroen

Club Brugge heeft met sprekend gemak de uitwedstrijd op het veld van Moeskroen gewonnen. Blauw-zwart haalde het met 0-3, dankzij twee doelpunten van uitblinker José Izquierdo, en het honderdste competitiedoelpunt van Jelle Vossen.

Jef Van Hoofstat

Moeskroen-Per.

Club Brugge

Club Brugge kende dit seizoen grote problemen op verplaatsing, en bovendien ging blauw-zwart in het verleden al vaker de boot in op Le Canonnier. Coach Michel Preud’homme koos dan ook centraal in de verdediging voor Benoit Poulain naast Denswil, zodat Simons samen met Claudemir, Vormer én Vanaken een versterkt viermansmiddenveld kon bevolken, en voor twee spitsen met Izquierdo naast Vossen. Bij Moeskroen was het vooral uitkijken naar wat Anderlecht-huurling Trezeguet kon betekenen, hij begon in de basis.

Bezoekers beginnen dominant

Het eerste kansje was nog voor Markovic, maar daarna nam Club Brugge het heft resoluut in handen. Na zeven minuten had blauw-zwart zelfs eigenlijk al op voorsprong moeten staan, maar het honderdste competitiedoelpunt van Jelle Vossen werd onterecht afgekeurd voor buitenspel. Niet getreurd: Club duwde door, en na 19 minuten was het dan toch prijs: Simons gooide een bal over de Moeskroen-verdediging naar links, waar Izquierdo het leer op de rand van de 16 meteen op de slof nam en voorbij Wagner in doel schoot.

© Isosport

Club-fans steken stokken in de wielen

Het moeilijkste leek dan ook al achter de rug, maar dat was buiten de Brugse aanhang gerekend: zij vierden de voorsprong met Bengaals vuur, maar door de overdadige rookontwikkeling moest scheidsrechter Erik Lambrechts de wedstrijd vijf minuten stilleggen. Het tempo van de bezoekers was meteen gekraakt, en Moeskroen kon steeds meer zijn voet naast die van Club zetten in de rest van de eerste helft. Mits fysiek spel, weliswaar: zo kregen Markovic en Van Rhijn geel.

Moeskroen eiste tot tweemaal toe een strafschop voor vermeend handspel van Denswil en vervolgens De Bock. Tweemaal onterecht. Het creeërde ook voetballend kansen, maar Viola kwam net te laat bij een goede voorzet van Tirpan vanop rechts, en Claudemir verschalkte even later bijna zelf Club-doelman Butelle bij een voorzet van diezelfde rechtsachter. Club kon nog dreigen via een plaatsbal van Ruud Vormer (net naast de verste paal), en Izquierdo koos voor de verkeerde oplossing toen hij een afgeweerde bal op de middellijn in de voet kreeg met een zee van ruimte voor zich. Zonder vervolg, dus gingen we rusten met een terechte 0-1 tussenstand.

Vrijdag Josdag

Na de pauze zorgde een bedrijvige Izquierdo voor de eerste actie van de tweede helft: de kwieke Colombiaan sneed in zijn kenmerkende stijl naar binnen, maar Moeskroen-doelman Vagner kon zijn schot pareren. Het spel ging nu goed op en neer: een voorzet van Vanaken werd weggewerkt, een schot van Markovic afgeblokt en een spectaculaire omhaal van Viola ging niet tussen de palen.

Tien minuten na de rust viel de beslissing: Moeskroen-verdediger Peyre probeerde een fantasietje, maar verspeelde de bal aan Claudemir. Die speelde op links Izquierdo aan, die kon voorzetten maar verkoos de bal zelf tegen het verste zijnetje te leggen: 0-2 en wedstrijd gespeeld!

Score opdrijven

Moeskroen viel nu als los zand uit elkaar, en Jelle Vossen liet na de score verder op te drijven: de spits kopte eerst een goede voorzet van De Bock naast, en schoof de bal even later vanop vijf meter voor doel onbegrijpelijk een halve meter naast.

Het gaf de thuisploeg de moed om nog eens de neus aan het venster te steken, maar tot tweemaal toe kopte de Club-verdediging een voorzet van Stojanovic in hoekschop. Aan de andere kant zette Izquierdo nog eens zijn turbo aan, maar Vanaken trapte diens voorzet tegen een Henegouwse voet.

De wedstrijd verwaterde, en Preud’homme en De Boeck toonden met hun wissels dat ze wisten dat de wedstrijd voorbij was: bij de thuisploeg moesten de gevaarlijkste heerschappen Viola en Ferber gaan rusten, bij de bezoekers mocht Izquierdo al gaan rusten met het oog op het Champions League-duel tegen Kopenhagen van dinsdag.

Vossen vindt de netten

Tien minuten voor tijd mocht de champagne dan toch ontkurkt worden ten huize-Vossen, toen Claudemir een corner doorkopte, en de spits zijn honderdste competitiedoelpunt in de draai dan toch voorbij Vagner knalde! Zo kon een gerustgestelde Preud’homme ook Vormer en Vossen wat rust geven, Pina en een terug fitte Wesley mochten nog wat minuten maken.

Club Brugge lijkt door deze overwinning de crisis bezworen te hebben: de kampioen wipt voorlopig naar een gedeelde derde plaats in het klassement, het komt met 13 punten naast KV Oostende op 3 punten van leider Zulte Waregem. Moeskroen heeft nog steeds maar 6 punten, en moet afwachten of de concurrentie uit het Waasland dit weekend beter doet.