BELGA

Vakbonden Bpost stappen op uit vergadering met CEO: "De grens van de besparingen is overschreden"

De socialistische en de liberale vakbond bij Bpost weigeren onderhandelingen op te starten over de nieuwe herstructurering bij het postbedrijf. Ze hebben een vergadering vanmorgen met CEO Koen Van Gerven verlaten. "De besparingen hebben meer dan hun maximum bereikt", zegt de socialistische vakbond ACOD. De christelijke bond ACV kiest voor een andere aanpak en wou het gesprek met de directie wel aangaan. 

Bpost maakte vorige week bekend dat er in de komende jaren mogelijk enkele honderden banen verdwijnen. De catering en de schoonmaak worden uitbesteed en door de automatisering zijn er minder mensen nodig in de contactcentra.

Vanmorgen was er een ontbijtvergadering over de geplande herstructurering. "We hebben deze vergadering verlaten uit onvrede met de stand van zaken", zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond aan onze redactie. "We willen van de nieuwe leiding weten wat nu eigenlijk hun visie is op de korte en op de lange termijn. Het is door de voortdurende wijzingen niet meer duidelijk waar ze naartoe willen."

De socialistische en de liberale bond willen naar eigen zeggen een duidelijk signaal geven dat de besparingen te ver gaan. "Voor we aan de tafel gaan om concrete onderhandelingen te voeren, willen we eerst een grondige discussie over de toekomstplannen van het directiecomité", zegt Nyns. Hij verwijt de directie ook dat ze "verdeeldheid willen zaaien onder de bonden".

"We zijn verbouwereerd door de verklaringen van de CEO dat de aandeelhouders een gegarandeerd dividend zullen krijgen, terwijl de enige garantie die het personeel heeft, is dat er nog meer besparingen zullen volgen. Dat kan niet langer. De grens van de besparingen is overschreden."

ACV: "Het water staat de mensen aan de lippen"

De christelijke vakbond ACV vindt eveneens dat de plannen te ver gaan, maar wou wel gesprekken aangaan met de directie. "Het is niet aan mij om te oordelen over hoe andere vakbonden reageren op beslissingen", zegt  vakbondsvrouw Annick Boon. "Onze bedoeling was om verder te luisteren, informatie te verzamelen en te kijken hoe we verder konden gaan om de mensen te verdedigen."

"Ik heb toch wel aangedrongen dat we bijkomende informatie krijgen over de dossiers en dat we op die manier de kans krijgen om onze leden te verdedigen, want hetgeen wat aangekondigd wordt, dat is niet min en ik zou toch graag zo goed mogelijk mijn werk doen."

"De dossiers die op tafel liggen, zijn heel ingrijpend. Daar is iedereen het over eens. Er zijn ook heel wat problemen inzake de werkdruk. De situatie is ernstig. Er moeten dringend oplossingen komen, want het water staat de mensen aan de lippen."

Aandeel incasseert klappen

Het aandeel van Bpost op de Brusselse beurs krijgt intussen opnieuw een zware dreun en duikt vandaag meer dan 12 procent lager. Het aandeel Bpost noteert nu aan zowat 16 euro, het laagste niveau in vier jaar tijd. De aanleiding zijn zwakke kwartaalcijfers en zwakke vooruitzichten die gisteren werden bekendgemaakt. In anderhalve maand tijd is Bpost al 37 procent van zijn beurswaarde kwijtgespeeld.

Meest gelezen