Van Echelpoel over onvruchtbaarheid en behandeling: "Bij elke mislukte poging zakt de moed je weer in de schoenen"

Het taboe rond onvruchtbaarheid doorbreken. Dat is wat Tijs Vanneste - beter bekend als zanger Jef Van Echelpoel - wil doen met zijn persoonlijke getuigenis. "Bij elke inplanting is er hoop. Wanneer blijkt dat het mislukt is, zakt de moed je weer in de schoenen", zegt hij in "Hautekiet" op Radio 1.

Tijs Vanneste kwam gisteren al even aan bod in "Hautekiet". In de rubriek "de minuut" probeerde hij het taboe rond onvruchtbaarheid - zeker bij mannen - te doorbreken. "Ik heb schatten van kinderen, maar ze kwamen er niet op 1,2,3", zo klonk het. Vandaag kwam hij naar de Radio 1-studio om zijn volledige verhaal te vertellen.

"Alles begon zo'n vier a vijf jaar geleden", zegt Vanneste. "Mijn vrouw en ik fantaseerden over kindjes en dus gingen we de pil achterwege laten. Ik was al een eind voorbij de dertig en we wilden niet te lang meer wachten. Daarom heb ik beslist om mij te laten testen. Vrij snel bleek dat ik een vruchtbaarheids­probleem heb."

Erover praten is belangrijk, zo zegt de zanger. En net daarom wil hij dat het taboe wordt doorbroken. "Wij hebben vrij dichte vrienden die alles van ons weten. Tegen hen hebben we er dus openlijk over gepraat. De dingen zijn zoals ze zijn. Sommige zaken in het leven kan je niet kiezen. Je moet daar niet onnozel over doen."

Wij hebben vrij dichte vrienden die alles van ons weten. Tegen hen hebben we er openlijk over gepraat

Kunstmatige inseminatie - waarbij sperma in de baarmoeder wordt gebracht - bleek geen optie, IVF - waarbij een eicel wordt afgezonderd en wordt samengebracht met zo'n 100.000 zaadcellen - ook niet. Enkel ICSI was wél mogelijk. De techniek kan worden vergeleken met IVF, alleen wordt daar één zaadcel in de eicel geïnjecteerd.

"Na elke inplanting bouwt de hoop op", getuigt Vanneste. "Je wacht twee weken bang af en dan doe je een zwangerschapstest. Bij elke mislukte poging zakt de moed je weer in de schoenen." Uiteindelijk is het alsnog gelukt. Het koppel kreeg twee zonen. 

Mijn vrouw is beginnen te schilderen, ik zocht mijn toevlucht in muziek

Maar de psychische kant van de zaak mag niet worden onderschat, zo klinkt het. "Uit onderzoek blijkt dat koppels die onvruchtbaar zijn enorm hard lijden", zegt fertiliteitsspecialist dr. Paul Devroey. "De omgeving reageert soms bizar en is niet altijd meegaand. Daarom zijn er ook psychologen beschikbaar die met de patiënten kunnen praten."

"Je moet iets doen met dat gevoel", zegt ook Vanneste. "Mijn vrouw is beginnen te schilderen, ik zocht mijn toevlucht in muziek. Ik heb een hele plaat gemaakt, waar ik niets mee heb gedaan. Maar dat is niet erg. Het was eruit, dat is het belangrijkste."

Meest gelezen