Amnesty "fotografeert" Egyptische ambassade voor vrijlating fotoreporter Shawkan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Activisten van Amnesty International en van Human Rights Watch hebben op de Internationale Dag van de Persvrijheid geprotesteerd aan de Egyptische ambassade voor de vrijlating van de Egyptische fotoreporter Mahmoud Abu Zeid, alias Shawkan. De activisten namen met een denkbeeldig fototoestel foto's van de ambassade. "Sinds 14 augustus 2013 zit Shawkan opgesloten enkel en alleen, omdat hij zijn job als fotoreporter heeft uitgeoefend in Egypte", vertelt Amnesty-woordvoerster Zoé Spriet-Mezoued. De aanhouding en opsluiting van de Egyptische fotograaf volgde nadat hij voor zijn werk massaprotesten bijwoonde in Caïro. Samen met 700 verdachten werd hij opgepakt en kwam hij in een massaprotest terecht. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden organisatie, de Moslimbroederschap, en moord en poging tot moord. Zijn proces werd intussen al meer dan 40 keer uitgesteld.

"Shawkan was alleen daar om foto's te maken. Zijn individuele verantwoordelijkheid zal dus niet onderzocht worden door de Egyptische overheid. Daardoor dreigt hij veroordeeld te worden tot de dood, samen met alle anderen", legt Spriet-Mezoued uit.

Amnesty International verzamelde ook 27.000 handtekeningen voor de vrijlating van Shawkan, maar de Egyptische ambassade wilde deze niet in ontvangst nemen.

Bron: Belga