OVERZICHT. Meer onkruid dan grafstenen: hoe scoort de begraafplaats in uw gemeente?

© NB

Het kost gemeenten “bloed, zweet en tranen” om hun begraafplaatsen netjes te houden, nu geen pesticiden meer mogen worden gebruikt. Dat blijkt uit de achtste aflevering van De Grote Gemeentetest, waarvoor onze onze redactie in ­alle Vlaamse gemeenten naar het kerkhof trok. In vijftig gemeenten stond het onkruid veel te hoog. 29 begraafplaatsen scoorden op zowat alle onderzochte punten ondermaats.

Werner Rommers

Op veel gemeenteraden stond het punt de afgelopen maanden op de agenda: klachten van de bevolking over het onkruid dat welig tiert op onder andere de begraafplaats. Een gevolg van het pesticidenverbod dat sinds begin 2015 voor gemeenten geldt. Opgeteld kan een op de zes gemeenten in Vlaanderen het onkruid maar moeilijk de baas.

Een onderzoek van onze redactie – uitgevoerd eind augustus en begin september – leert dat op vijftig begraafplaatsen de gemeente de strijd met het woekerende ­onkruid op dat moment had verloren.

In 29 gemeenten – vooral dan het West-Vlaamse Avelgem en het Vlaams-Brabantse Linter – is het kerkhof er helemaal slecht aan toe: gaande van slecht ­onderhouden tot geen vuilnisbakjes of een versleten afrastering.

Klik op onderstaande kaart en bekijk de score van uw gemeente:(We deden de test op de grootste begraafplaats van elke gemeente)

Blauwe korrel

“Onze groendienst ging vroeger één keer per jaar met die fameuze blauwe korrel over een aantal perken, waarna het onkruid een jaar wegbleef”, zegt de Merchtemse burgemeester Eddie De Block (Open VLD), wiens gemeente overigens een goede score haalt. “Maar nu mag dat niet meer.”

De gevolgen van het pesticidenverbod zijn niet min. “We hebben ons kerkhof heringericht en zelfs extra groen­personeel aangenomen. Het is een dure zaak om onkruid onder controle te houden.”

“Het onkruid staat op onze begraafplaats soms een halve meter hoog. Dan belt iemand boos de gemeente, en komen ze alles uitdoen, waarna het onkruid weer tijd krijgt om op te schieten”, zegt een buurtbewoner.

“Dat is dus niet dé manier”, zegt Jelle Van den Berghe, ­coördinator bij het Centrum Duurzaam Groen dat gemeentebesturen begeleidt bij het terugdringen van hun pesticidengebruik. “Gemeenten moeten beseffen dat ze hun groene en open ruimtes – zoals een begraafplaats – op een andere manier moeten beheren én inrichten. Anders is het gevecht tegen het onkruid moeilijk te winnen. Maar veel gemeenten zijn te laat in actie geschoten, hoewel ze al jaren wisten dat het pesticidenverbod eraan kwam.”

Nog meer problemen

En het onkruid dreigt de ­komende jaren nog hoger op te schieten. Nu vroegen en kregen zo’n vijftig gemeenten een uitzondering op het verbod, omdat ze het onkruid anders onmogelijk de baas konden. Bedoeling is echter dat binnenkort geen afwijkingen meer worden toegestaan.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) beklemtoont het belang voor de volks­gezondheid van het pesticidenverbod. “De werkzame stoffen ervan verontreinigen op de duur het oppervlakte- en grondwater, wat de kosten om dat te zuiveren enorm doet oplopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen