© ema

"Wij hebben hier supertraag internet, geen gsm-bereik en geen digitale tv"

Buurtbewoners in een landelijk gebied in Arendonk en Ravels vlak bij de Nederlandse grens luiden de alarmbel. Zij vrezen dat hun kinderen straks niet meer meekunnen in onze maatschappij omdat ze geen deftig internet, geen digitale tv en geen gsm-bereik hebben in hun buurt.

Eddy Meulemans

In de bossen aan de Lusthoven in Arendonk, op een steenworp van de grens met Nederland, runt Bart Dickens (35) een groot landbouwbedrijf van 150 melkkoeien. In de wijde omgeving van zijn boerderij staan er zo’n veertig huizen te midden van weiden, akkers en natuur. Het is er heerlijk rustig. "Zo rustig zelfs dat je niet eens kan gsm’en”, zegt de jonge melkveehouder. “Als ik met mijn smartphone wil bellen, moet ik eerst drie kilometer rijden, tot aan het Congobos in Arendonk of voorbij het Gewestbos van Ravels. Dit is een dood gebied voor alle moderne telecommunicatie.”

Zelf had hij naar eigen zeggen ook dood kunnen zijn. “Vorige week kreeg ik plots hoge koorts en verloor ik mijn bewustzijn”, zegt hij. “Gelukkig was ik op dat moment toevallig binnen in huis en kon mijn vrouw de dokter verwittigen via de vaste telefoon. Maar als ik dit had meegemaakt in de stal of op het veld, dan was ik er nu niet meer geweest. Toen mijn huisdokter me hier zag liggen, wilde hij onmiddellijk de ambulance bellen, maar hij bleek geen ontvangst te hebben op zijn smartphone.”

De bewoners in het nabijgelegen Kijkverdriet in Ravels kampen met hetzelfde probleem. Al twee petities hielden ze om een extra gsm-mast in hun buurt te vragen.

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER