© Jimmy Kets

Wat met examens op Suikerfeest? “Schuiven met rooster voor moslimkinderen mag”

Dit jaar valt het Suikerfeest, het islamitische feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt, op donderdag 14 juni of vrijdag 15 juni. Moslimleerlingen zijn dan gewettigd afwezig op school en kunnen geen examens afleggen, meldt het onderwijsblad Klasse. Volgens het tijdschrift zijn er dan twee opties voor de scholen: óf je past het examenrooster voor alle leerlingen aan, óf je voorziet twee verschillende examenmomenten.

“We geven geen specifieke richtlijn aan de scholen”, zegt Marijke Van Bogaert, woordvoerster van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Onze scholen houden sowieso rekening met de context waarin de evaluatie plaatsvindt. Nu is die context de ramadan, maar het kan ook gaan om een lokale kermis of een communiefeest. Gezien het belang van evaluatie is het in elk geval aan te bevelen dat leerlingen in zo goed mogelijke omstandigheden hun examens kunnen afleggen.”

“Voor het GO!, onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, is er geen algemene richtlijn die vanuit Brussel wordt opgelegd”, zegt Nathalie Jennes, woordvoerster van GO!. “De scholen zijn vrij in het opstellen van de examenroosters met respect voor die feestdag. Zo schuiven ze bijvoorbeeld in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen in die mate met het examenrooster dat moslimkinderen ‘s morgens het feest kunnen bijwonen en hun mondeling examen na de middag afleggen, of dat ze hun schriftelijk examen op een andere dag afleggen.”

Het onderwijsblad Klasse geeft zelf nog enkele tips. “Laat de moslimleerlingen naar huis gaan, van zodra hun examen klaar is. Zo kunnen ze sneller beginnen met studeren voor de volgende dag, en kunnen ze later op de dag, wanneer de vermoeidheid zich laat voelen, nog even uitrusten voor het avondmaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer