Geen Nobelprijs Literatuur dit jaar door crisis bij Zweedse Academie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dit jaar wordt geen Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt vanwege de crisis binnen de Zweedse Academie. Dat maakte het jury-orgaan vandaag bekend. De Academie bevindt zich momenteel in een "diepe crisis", nadat in de nasleep van een klacht rond seksueel misbruik verschillende juryleden zijn opgestapt. De academie zal de prijs voor 2018 uitreiken in 2019, stelt de Academie in een persbericht. De Academie stelt in een persbericht te zullen beslissen over de Nobelprijs voor Literatuur voor 2018, parallel met de laureaat voor 2019. "We vinden het noodzakelijk om tijd te investeren in het herstellen van het publieke vertrouwen in de Academie vooraleer de volgende laureaat kan worden aangekondigd", aldus Anders Olsson, plaatsvervangend permanent secretaris van de Academie. "Dit uit respect voor de vorige en toekomstige laureaten, de Nobelstichting en het publiek."

"De crisis in de Zweedse Academie heeft de Nobelprijs nadelig beïnvloed", stelt de Nobelstichting in een persbericht. "Hun beslissing onderstreept de ernst van de situatie en zal helpen de langdurige reputatie van de Nobelprijs te vrijwaren. Niets van dit alles heeft een invloed bij de toekenning van de Nobelprijzen voor 2018 in de andere prijscategorieën."

De Zweedse Academie is de enige instantie die beslist over de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. De laatste keer dat de Nobelprijs voor Literatuur niet werd uitgereikt was in 1943, als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Belga