België stuurt meer soldaten naar Irak om ISIS te bestrijden

© BELGA

Ons land breidt zijn militaire aanwezigheid in Irak gevoelig uit. Vanaf midden mei zullen meer dan honderd Belgische soldaten deelnemen aan de Internationale Coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). De ministerraad ging daarmee vrijdag in op de vraag van de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis om meer troepen te sturen. Vandaag zijn er 43 Belgische militairen aanwezig in Irak.

gjs

De Internationale Coalitie zag in september 2014 het levenslicht. Ze telt intussen 75 leden. De meest zichtbare bijdrage van ons land is de inzet van F-16’s in de strijd tegen IS boven Irak en Syrië. Dat gebeurt vanop een luchtmachtbasis in Jordanië, in een beurtrol met Nederland. “De strijd tegen terrorisme is en blijft onze prioriteit. Ik ben trots dat we onze bijdrage aan de Internationale Coalitie tegen ISIS kunnen verhogen”, reageert minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Na de militaire nederlaag van terreurgroep ISIS in Irak, is een volgende fase in de operatie aangebroken: de stabilisatiefase. “We hebben geleerd uit wat er in Libië gebeurd is”, aldus minister Vandeput. “Een volgehouden inspanning is noodzakelijk om Irak alle kansen te geven op een democratische toekomst waarin terreur geen rol speelt”.

De bijdrage van ons land zal uit drie pijlers bestaan. Vooreerst is er de heropbouw en advisering van de veiligheidsdiensten. België levert al langer een bijdrage aan de “building partner capacity” en de “train, advise and assist”-opdracht van de Coalitie. Daarvoor zijn er vandaag al 43 militairen aanwezig in Bagdad en Erbil. Dat aantal verhoogt naar 80.

Vanaf midden mei tot eind dit jaar zet Defensie ook een dertigtal militairen in om de werk- en leefomstandigheden te verbeteren van de coalitietroepen op de luchthave van Erbil. Daarnaast zullen vier militairen vanaf november vanuit het hoofdkwartier in buurland Koeweit een jaar lang meewerken aan de planning van de heropbouw van Irak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen