Direct naar artikelinhoud
Drukkerij

Corelio Printing wil 26 banen schrappen in Erpe-Mere

Beeld ter illustratie.Beeld ANP

Bij drukkerij Corelio Printing in Erpe-Mere worden 26 van de ongeveer 200 banen bedreigd. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB. De christelijke ACV voegt toe dat het banenverlies mogelijk kleiner wordt, omdat er anderzijds in de binderij geïnvesteerd zal worden. De directie bevestigt dat die investering 14 jobs zal opleveren.

Corelio Printing veranderde onlangs van eigenaar. De drukkerij van mediabedrijf Corelio, een van de aandeelhouders van uitgever Mediahuis, zit nu bij het Nederlandse Circle Media Group. De drukkerij behoort tot de structuur van de toekomstige divisie Circle Media Group Noordwest Europa.

"Onder invloed van de snel wijzigende marktomstandigheden werd een grondige analyse van de toekomst van de vennootschap Corelio Printing gemaakt", meldt de ACLVB. In de aankondiging van de intentie tot collectief ontslag gaf de directie volgens de vakbond onder meer aan dat de omzet en brutomarges jaarlijks dalen door de prijsdruk en dalende volumes. Ook moet de productiviteit van de machines verbeteren en zijn de personeelskosten "in concurrentieel opzicht te hoog".

De komende weken zal de consultatie- en informatiefase plaatsvinden. De vakbond wil hierbij "zoveel als mogelijk arbeidsplaatsen vrijwaren". Concreet zouden 24 arbeiders en 2 bedienden hun baan verliezen. Als er alternatieven gevonden worden om de personeelskost te verlagen, zonder dat naakte ontslagen nodig zijn, is dat volgens HR-manager Marc Vandenbroucke bespreekbaar voor de directie.

Binderij

Ann Verhelst van ACV Bouw-Industrie & Energie bevestigt het nieuws. "Maar men gaat wel nog investeren in de binderij, waardoor mogelijk toch minder dan 26 banen verdwijnen. In de binderij zouden arbeidsplaatsen gecreëerd worden." De komende weken start het sociaal overleg.

Volgens Verhelst drukt het bedrijf vooral magazines, maar ook bijvoorbeeld stripverhalen. De dalende oplages van magazines zorgen voor minder werk en meer concurrentie. "Er is niet alleen minder werk, de directie wil ook efficiënter, winstgevender werken, met minder personen per machine."

Directie

"De aanleiding gaat terug tot de structurele problemen in de sector waarbij de volumes en prijzen al jaren een dalende trend vertonen", voegt Vandenbroucke toe. Ook kent de sector vrij hoge loonkosten.

Anderzijds zal het drukbedrijf dit jaar investeren in de binderij: goed zijn voor 14 arbeidersplaatsen. Het gaat om andere functies, maar die zouden ook openstaan voor de mensen die moeten vertrekken. Voor een aantal vertrekkers zou ook een vervroegd vertrek mogelijk zijn.