Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Nederlanders misnoegd dat België hen niet waarschuwde over lek in Doel

De kerncentrale van Doel.Beeld EPA

Het recente lek in de kerncentrale van Doel heeft voor grote ophef gezorgd in Nederlands Brabant. In Roosendaal en Bergen op Zoom klinkt de roep om de kerncentrale definitief te sluiten. 

De Nederlandse provincie Noord-Brabant en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn tot hun onvrede nooit geïnformeerd over het lek in het nucleaire gedeelte van kernreactor Doel 1 eind april. De Brabantse commissaris van de Koning Wim de Donk heeft dat gemeld aan Provinciale Staten in Nederland. 

Commissaris van de Koning van Noord Brabant, Wim Van den Donk.Beeld ANP

De provincie en veiligheidsregio zijn verbaasd over het gebrek aan informatie. De Donk laat weten dat hij naar aanleiding van mediaberichten zelf op zoek ging naar informatie. Hij is teleurgesteld dat België niet zelf heeft gewaarschuwd.

Het lek in het primaire koelsysteem van de reactor werd vastgesteld op 23 april, maar werd pas dagen later bekendgemaakt. Het nucleair controleagentschap FANC schaalde de situatie in als niveau 0: een "onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid". De betrokken kernreactor is stilgelegd voor reparatie. De heropstart is voorzien voor 1 oktober.