Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Lijst van Witte Huis-adviseurs die Trump beledigen en 'idioot' noemen, wordt steeds langer

Amerikaans president Donald Trump en zijn stafchef John Kelly (links van Trump) tijdens een vergadering.Beeld AFP

De lijst van naaste medewerkers die president Trump in kleine kring beledigen, wordt steeds langer. Trumps belangrijkste adviseur, stafchef John Kelly, ontkent met weinig succes dat hij de president 'een idioot' heeft genoemd die weinig begrijpt van staatszaken. In Washington is de vraag niet of Kelly overleeft, maar wanneer hij vertrekt.

Oud-generaal Kelly is de tiende hooggeplaatste Trump-adviseur of medewerker die zich het afgelopen jaar naar verluidt denigrerend zou hebben uitgelaten over de president.

Nooit eerder in de voorbije decennia lekten zo veel berichten uit over naaste medewerkers van de Amerikaanse president die in privégesprekken weinig respectvol over hem spraken. De teneur: Trump, die geen enkele politieke ervaring had toen hij zich in 2015 kandidaat stelde, is een lichtgewicht die het zware ambt niet aankan. De beledigingen variëren van ‘zo dom als ik weet niet wat’ tot ‘sukkel’, ‘mongool’, ‘net een 11-jarig kind’, ‘kleuter’, ‘semianalfabeet’, en het vaakst gebruikt: ‘idioot’. 

"De naam van John Kelly is toegevoegd aan de lange lijst Trump-medewerkers die twijfelen aan de intelligentie van de president", betoogt Paul Begala, voormalig topadviseur van president Bill Clinton. "Het herhaalt zich: adviseurs die de spot drijven met de president. Ik begin een trend te zien." 

Trump en Kelly ontkenden deze week bij hoog en laag, in tweets en in een verklaring, dat het niet meer botert tussen hen. "Totale onzin", zegt de stafchef. Maar het kwaad is geschied. De omstreden uitspraken woensdag van Trumps nieuwe advocaat Rudy Giuliani over de Stormy Daniels-zaak zijn een aanwijzing voor de tanende invloed van Kelly. 

Nationale Veiligheidsadviseur H.R. McMaster zou president Trump tijdens een diner met Oracle-baas Safra Catz een 'idioot met de intelligentie van een kleuter' hebben genoemd.Beeld REUTERS

Afgrijzen

De oud-militair was vorig jaar benoemd om een eind te maken aan de chaos in het Witte Huis. Giuliani, die tot afgrijzen van Kelly erkende dat Trump wist van de betaling van zwijggeld aan de pornoactrice, zei donderdag dat hij niet tevoren had overlegd met de Witte Huis-staf over wat hij zou zeggen in een interview met Fox News. 

"De weg wordt vrijgemaakt voor het vertrek van Kelly in de zeer nabije toekomst", meent Jack Jacobs, commentator bij NBC News, dat over de 'idioot'-uitlating van Kelly berichtte. NBC meldde vorig jaar dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een vergadering in het Pentagon had uitgehaald naar de president. De minister noemde Trump, die niet aanwezig was, een 'fucking mongool' nadat de president had voorgesteld Amerika’s kernwapenarsenaal te vertienvoudigen. 

Een halfjaar later is Tillerson, zoals iedereen had verwacht, de laan uitgestuurd. Weinigen geloofden zijn ontkenning dat hij de president zo grof had beledigd.  Ook in de Kelly-zaak wordt weinig geloof gehecht aan de ontkenning van de stafchef. Hij zou de president niet een maar diverse malen hebben uitgemaakt voor 'idioot', zo bevestigen vier Witte Huis-functionarissen, die de opmerking hadden gehoord tegenover NBC News

Stomme verbazing

Kelly zou hebben gezegd dat de president geen kaas heeft gegeten van beleidszaken en geen idee heeft hoe de regering werkt. Zo zou Trump ooit hebben voorgesteld, tot stomme verbazing van Kelly, om de 28.000 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea terug te trekken. Geen enkele Amerikaanse president heeft deze vergaande stap ooit overwogen. De troepenmacht moet voorkomen dat Noord-Korea de zuiderbuur binnenvalt.

De relletjes rond Tillerson en Kelly tonen dat niet de minsten op de lijst staan van hoge medewerkers die de president afvallen. Zo zou nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster tijdens een diner zomer vorig jaar hebben gezegd dat Trump het intelligentieniveau heeft van een 'kleuter'. McMaster, net als Kelly eeb oud-generaal, zou zich diverse keren zeer denigrerend hebben uitgelaten over de president, zeggen vijf bronnen aan nieuwssite Buzzfeed.


Vier van hen zouden het verhaal hebben gehoord van niemand minder dan Safra Catz, de topvrouw van het softwarebedrijf Oracle met wie McMaster toen dineerde in een restaurant in Washington. Ook Catz ontkende meteen, net als het Witte Huis. McMaster is inmiddels in ongenade gevallen. Vorige maand werd hij vervangen, nadat wekenlang werd gespeculeerd dat Trump hem de laan zou uitsturen. Een van de bronnen zei dat McMaster vond dat Trump niet de intelligentie had om kwesties te begrijpen op militair en veiligheidsgebied die hij elke dag met de president moest bespreken. 

'Hij leest niet. Zelfs stukken doorbladeren, doet hij niet. Sommigen geloven dat hij een semianalfabeet is'
Uitspraak die toegeschreven wordt aan plaatsvervangend stafchef Katie Walsh

Beledigingen

Begin dit jaar regende het ook beledigingen richting de president in het boek Fire and Fury van journalist Michael Wolff. Plaatsvervangend stafchef Katie Walsh omschreef werken met de president als "proberen uitvogelen wat een kind wil". Walsh: "Hij leest niet. Zelfs stukken doorbladeren, doet hij niet. Sommigen geloven dat hij een semianalfabeet is."

Walsh ontkende direct dat zij dit ooit had gezegd. Ook economisch adviseur Gary Cohen en Trumps eerste stafchef Reince Priebus zouden de president een 'idioot' hebben genoemd. Net als de anderen die de president afvielen, is ook dit tweetal inmiddels vertrokken uit het Witte Huis.