Nét geen roze: Antwerpenaar Victor Campenaerts strandt op twee seconden van Dumoulin in Giro

Antwerpenaar Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) heeft een dijk van een tijdrit neergezet in de Giro, maar strandde uiteindelijk op twee seconden van winnaar Tom Dumoulin. De Nederlander won de tijdrit, voor Rohan Dennis (BMC). Die had lang de beste tijd, maar moest in extremis nog plaatsruimen van de hotseat. Campenaerts finisht op plaats drie, enkele honderdsten van een seconde na Dennis.

jtp, gvdl

Tom Dumoulin is dus de eerste roze trui in deze Giro. De Nederlander van Sunweb zet Chris Froome in het hete Israel meteen op 37 seconden. Froome kwam voor de tijdrit overigens ten val tijdens de verkenning.

Exact om 14u31 lokale tijd denderde Rohan Dennis van het startpodium in een buitenwijk van Jeruzalem. Twaalf minuten en vier seconden later bereikte de Australische kampioen tijdrijden de finish in de historische binnenstad van Jeruzalem. Daarmee deed hij meer dan een halve minuut beter dan Quick Step-specialist Remi Cavagna en mocht Dennis zich opmaken voor een langdurig bezoek aan de hot seat.

Honderdsten

Heel wat renners probeerden de tijd van Dennis te benaderen maar niemand kwam ook maar enigszins in de buurt van de Australiër. Het was wachten op de echte specialisten. Victor Campenaerts bijvoorbeeld. De Europese kampioen tijdrijden droomde op voorhand luidop van de roze trui maar kon zijn ambities niet waarmaken. De Antwerpenaar reed een prachtige tijdrit en finishte in dezelfde tijd als Dennis maar reed enkele honderdsten van een seconde trager dan de Australiër.

Dumoulin

Chris Froome dan! Die droeg duidelijk nog de gevolgen van de valpartij in de ochtend en kwam helemaal niet aan de tijd van Dennis. Froome moest meer dan een halve minuut toegeven op Dennis. En dan was het nog wachten op Tom Dumoulin. De wereldkampioen tijdrijden ging als allerlaatste van start. De Nederlander realiseerde al meteen de snelste tussentijd en hield aan de finish twee seconden over op Dennis.

Uitslag:

1. Tom Dumoulin (Sunweb)

2. Rohan Dennis (BMC) +2”

3. Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) +2”

4. José Goncalves (Katusha) +12”

5. Alex Dowsett (Katusha) +16”

6. Bilbao Lopez (Astana) +18”

7. Simon Yates (Movistar) +20”

8. Maximilian Schachmann (Quick Step Floors) +21”

9. Tony Martin (Katusha) +27”

10. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) +27”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen