© PATRICK DE ROO

DOEN! Tien tips voor een uitstap met het volledige gezin dit weekend

Dit weekend valt er weer heel wat te beleven. Wij geven 10 tips om erop uit te trekken met het volledige gezin. Veel plezier!

id

1 ZA 05/05 - ZO 30/09 Op de fiets Reinaert achterna

www.vossen.vlaanderen

Via de expeditie ‘Vossen’ jaagt Katoen Natie-baas Fernand Huts fietstoeristen de polders in. In het ‘zoete land van Waas’ zet de ­ondernemer en kunstverzamelaar een fietstocht van 40 kilometer op met vier artistieke haltes. Burcht Singelberg, het hoofdkwartier van Katoen Natie in het havengebied, werd als vertrekpunt verbouwd tot het Hof van Koning Nobel. Twee videoprojecten introduceren er de bezoeker in het ­Reinaertverhaal. Rond de loods ligt een beeldenpark. Verder toont het Mercatorhuis de wereld van Reinaert aan de hand van kaarten. Het Landhuis ‘Hulst’ exposeert marteltuigen. De pastorie van Kieldrecht wordt ingericht als Huis van de Zonde.

2 ZA 05/05 - ZO 06/05 Oldtimers in Brasschaat

www.acce.be

Het Park van Brasschaat wordt dit weekend de plek bij uitstek voor liefhebbers van oldtimers. Antwerp Classic Cars Event verwacht 15.000 bezoekers om ruim 1.300 klassiekers te monsteren. Het evenement stelt met Bentley, Lamborghini en Aston Martin drie nieuwe standhouders voor. Daarnaast zal de eerste volledig elektrische Jaguar, de I-Pace, er te bewonderen zijn. Zowel zaterdag als zondag trekken oldtimers in karavaan doorheen Antwerpen, de Noorderkempen en Zeeuws-Vlaanderen.

3 ZA 05/05 - ZO 06/05 Tuinkriebels in Vrieselhof

www.provincieantwerpen.be

Acht jaar al staat Tuinkriebels in het kasteeldomein Vrieselhof voor planten en proeven. Op deze happening in Oelegem stellen tuiniers en plantenhandelaars interessante nieuwigheden voor. Tegelijkertijd kun je er proeven van tuinoogsten en ambachtelijke brouwsels. Vorig jaar bezochten vijfduizend tuinliefhebbers de beurs. De toegang kost 2 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

4 ZO 06/05 Open Wervendag

www.openwervendag.be

Tijdens Open Wervendag zet de Confederatie Bouw opvallende bouwprojecten in de kijker. In Antwerpen kunt u zondag de Handelsbeurs bezoeken. Zowel de historische gedeeltes zoals Hotel du Bois als het nieuwbouw- en renovatiegedeelte worden opengesteld. Ook de vernieuwingen aan de historische kaaimuur ter hoogte van de zone Sint-Andries en Zuid worden toegelicht. Bezoekers kunnen zich omhoog laten voeren in een hijsbak voor een uniek zicht over de kaaien.

5 ZA 05/05 - ZO 06/05 Mechelen Culinair

www.mechelenculinair.be

Aan het Lamotcenter op de Haverwerf stijgen dit weekend (12-22u) heerlijke etensgeuren op. Chefs, restaurants, brasseries en foodtrucks uit de regio verzamelen er voor Mechelen Culinair. U kunt er onder meer proeven van biergerechten van brasserie Het Anker, maar ook van de hoogstandjes van Bart De Pooter van tweesterrenrestaurant De Pastorale.

6 ZO 06/05 Hanswijkprocessie

www.hanswijkprocessie.be

Op de zondag voor Hemelvaart trekt al sinds 1272 de Hanswijkprocessie door Mechelen. Aan de optocht – met tribunes op de Grote Markt, Veemarkt en IJzeren Leen – nemen tussen 15 en 17u honderden figuranten deel. Volgens de legende kwam in 988 een schip met koopwaren en een houten beeld van Maria vast te liggen aan de Dijle. Toen kooplui het houten Mariabeeld aan land brachten, kwam het schip los. Dit werd gezien als een teken dat Maria in de wijk, waar de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk verrees, haar verblijfplaats koos.

7 DO 10/05 Sfinks Mundial

www.sfinks.be

Als voorproefje op het wereldmuziekfestival in de zomer vindt op Hemelvaartsdag jaarlijks Sfinks Mundial plaats. Het festivalterrein aan het Molenveld in Boechout verandert dan in een levendige wereldmarkt. De innerlijke mens wordt versterkt met exotische cocktails en hapjes uit de wereldkeuken. Kinderen krijgen er hun eigen plek met grime, een zweefmolen en verschillende workshops.

8 DO 10/05 - ZO 13/05 Oostende voor Anker

www.oostendevooranker.be

Oostende benadrukt vanaf donderdag vier dagen zijn maritieme karakter. Tijdens Oostende voor Anker zijn er tientallen historische schepen te bewonderen en vaak ook te bezoeken. Doorlopend vinden er optredens plaats van zeemanskoren of folkgroepen. Op het Sint-Petrus-en-Paulusplein is een ambachtendorp. In de Vindictivelaan krijgen kunstenaars een forum.

9 DO 10/05 - ZO 13/05 Antwerpen Proeft

www.antwerpenproeft.be

Sterrenchefs, restaurants, bekende koppen en de betere foodtrucks: dat zijn de ingrediënten van Antwerpen Proeft. Bezoekers kunnen er smullen van signatuurgerechten in degustatievorm. In en om de Waagnatie worden kookdemonstraties en culinaire workshops gehouden. Onder andere Jeroen Meus is met zijn haute dogs van Würst van de partij. VLAM biedt op de nieuwe ‘melk’-stand pannenkoeken, smoothies en mocktails aan.

10 ZO 06/05 Swan Market & winkelzondag

www.swanmarket.nl

Shoppers en snuisteraars reppen zich zondag naar Antwerpen. Tijdens ‘winkelzondag’ houden handelaars op en rond de Meir ’s middags hun zaak open. Op de Grote Markt zetten creatievelingen tussen 11 en 18u hun kraampje op voor Swan Market. Je tikt er originele juwelen, decoratiespullen of kleren op de kop. Met foodtrucks en livemuziek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER