© Dick Demey

Nederlandse agent steekt boetes van Belgen in eigen zak: "330 euro betaald omdat ik mijn gsm aanraakte"

Het Openbaar Ministerie van Nederlands-Limburg verdenkt een Maastrichtse agent van het verduisteren van verkeersboetes die hij inde bij minstens vijftien Belgen. Mogelijk loopt dat cijfer nog op nu de fraude bekend is geraakt. Wie de boete niet kon betalen, nam de politieagent mee naar een bankautomaat om de som van 260 euro of meer af te halen. Dat geld stak hij in eigen zak. De agent is voorlopig geschorst.

Geert Houben/DDL

n de omgeving van Maastricht hield de agent op motor de Belgische automobilisten tegen nadat ze een verkeersovertreding hadden begaan. Nadat hij de boete – van gemiddeld 240 euro – had uitgeschreven, moesten de bestuurders het bedrag onmiddellijk en contant betalen.

Huilend

Een van de slachtoffers, Nathalie Sterk (42) uit Neerglabbeek (Meeuwen-Gruitrode), had dat geld niet op zak, toen ze eind 2016 werd tegengehouden door de agent. “En dus moest ik met hem mee naar de bankautomaat. Ik was stomverbaasd”, vertelt ze. “Mijn gsm, die ik nodig had voor de navigatie, was omgevallen en ik had hem rechtgezet. Ik had mijn telefoon al rijdend niet mogen aanraken, zei hij. 330 euro moest ik betalen. Voor een schoonheidsingreepje was ik naar Nederland gegaan, maar door de boete ben ik meteen teruggekeerd. Al huilend, totaal overstuur was ik.”

Of Sterk het niet verdacht vond dat ze meteen contant moest betalen? “Ik kom niet vaak in Nederland en boetes krijg ik nauwelijks. Als een agent je dan tegenhoudt, betaal je gewoon. Ik gaf hem het geld en vroeg hoe terug te rijden naar België. Hij heeft het me nog mooi uitgelegd. Wat een schandalige man.”

Geschorst

De politie kwam de frauderende politieman op het spoor nadat een gedupeerde bestuurster, die het niet eens was met de bekeuring, zich eind 2017 beklaagde bij het Openbaar Ministerie. Dat heeft een onderzoek geopend. “We bekijken onder meer of het bij de nu bekende automobilisten blijft of dat de verduistering omvangrijker is”, zegt een woordvoerster. “Als we de hele zaak in beeld hebben, besluiten we of we overgaan tot vervolging.” De agent is voorlopig niet aangehouden, maar is wel aangemerkt als verdachte.

Naast het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie, loopt er ook een disciplinair onderzoek naar de man door de politie zelf. Sinds 7 februari is de agent buiten functie gesteld. Het disciplinair traject dat tegen hem loopt kan in het slechtste geval tot een ontslag leiden, meldt een politiewoordvoerder. “Daarbij zal wellicht ook meespelen hoeveel benadeelden er uiteindelijk zijn.”

Vodje papier

Ook Jean-Louis Jadoul (62) uit Tongeren meent slachtoffer te zijn van de malafide agent. Hij werd nochtans al bekeurd in 2015, een jaar vroeger dan eerdere meldingen. “Maar ook ik ga mijn geld terugeisen”, is Jadoul duidelijk. “Want het móét die agent wel geweest zijn, die ik toen 165 euro heb gegeven. Nadat ik het geld afhaalde en aan hem gaf, kreeg ik een vodje papier als bewijs terug. Een blaadje van zeven bij zeven centimeter van een blocnote. Een zogezegde dubbel hield hij voor zich. Het was heel eigenaardig. De agent stond aan een rood licht te wachten totdat iemand wat fout deed. Doordat ik er mijn weg niet goed kende en te laat voorsorteerde, passeerde ik noodgedwongen een witte lijn. Ik heb er mij op het moment zelf niet veel vragen bij gesteld, maar nu des te meer.”

In Nederland is het overigens sinds januari 2016 ongebruikelijk dat verkeersboetes contant worden geïnd, ook bij buitenlanders. “Iedereen die in Europa woont, krijgt zijn boete gewoon thuis in de bus”, bevestigt de politiewoordvoerder.