Direct naar artikelinhoud
De ideale wereld

Jan Jaap van der Wal wordt nieuwe presentator van 'De Ideale Wereld': "De enige die geloofwaardig genoeg was"

Jan-Jaap van der Wal staat helemaal rechts op de foto.Beeld Illias Teirlinck

De nieuwe Otto-Jan Ham komt ook uit Nederland en heeft eveneens twee voornamen. Jan Jaap van der Wal is de uitverkorene die volgend seizoen De ideale wereld mag presenteren. Zijn zijn voeten groot genoeg om de grote schoenen van Ham te vullen?

Dat Otto-Jan Ham – die voor Canvas een programma over het brein zal maken – zou vertrekken na vijf jaar De ideale wereld presenteren was niet echt een verrassing. Dat Jan Jaap van der Wal hem zal vervangen is dat wel.

De Nederlandse comedian was weliswaar een van de vaste sidekicks in het programma, een satirisch programma presenteren is nog iets anders. "Nochtans was hij de enige naam die ik kon bedenken", zegt redactielid Jelle De Beule. "Er was een lange lijst met mogelijke opvolgers, maar voor mij was Jan Jaap de enige die geloofwaardig genoeg was om Otto-Jan op te volgen."

Jan Jaap van der Wal wordt nieuwe presentator van 'De Ideale Wereld': "De enige die geloofwaardig genoeg was"
Beeld Merlijn Doomernik

Moppendwang

Door het online succes van de clips van De ideale wereld zou je bijna vergeten dat het programma ook een presentator heeft. Nochtans is de rol van Ham en de manier waarop hij met de studiogasten omging een belangrijke reden voor het succes. "Het zijn grote schoenen om te vullen, ja", zegt De Beule. "Otto-Jan is een toptalent om een programma te presenteren. Het lijkt allemaal zo simpel wat hij doet, maar het is echt een metier. Het is niet omdat je grappig bent dat je ook een goed presentator bent."

Waarom ze bij Woestijnvis dan denken dat Van der Wal de meest geschikte man is om Ham op te volgen? "Je wilt geen exacte kopie, maar hij moet wel in de stijl passen. We wilden de branie van Otto-Jan behouden, zijn zelfverzekerdheid, het heel verbale ook. Jan Jaap heeft dat."

"Hij heeft het grote voordeel dat hij niet lijdt aan moppendwang", zegt Tomas De Soete. De Soete presenteerde Café Corsari, het programma waarin Van der Wal in 2015 een vaste rubriek had, waardoor Vlaanderen hem leerde kennen. "Bij andere humoristen voel je dat soms: ze willen steeds scoren. Bij hem moet niet alles een grap worden. Er zit geen haantjesgedrag in." 

'We wilden de branie van Otto-Jan behouden, zijn zelfverzekerdheid, het heel verbale ook. Jan Jaap heeft dat'
Jelle De Beule, redactie 'De ideale wereld'

"Dat zag je ook al toen hij sidekick was", zegt De Beule. "Hij kon daar ook oprecht geïnteresseerd vragen aan de gasten stellen."

Verovering

Voor de 38-jarige Van der Wal is De ideale wereld een nieuwe stap in de verovering van Vlaanderen. Door zijn passage bij Café Corsari en een rubriek in het ochtendprogramma van Siska Schoeters op Studio Brussel raakte hij verliefd op ons land en verhuisde hij zelfs deeltijds naar Antwerpen. 

Hij woont nu gemiddeld drie dagen per week in een appartement in een voormalige suikerfabriek op het Antwerpse Zuid. Ideaal voor zijn tv-optredens – hij was ook jurylid in De slimste mens ter wereld – en voor zijn steeds langer wordende lijst van voorstellingen hier. Met zijn laatste, Schoon, treedt hij zelfs alleen in Vlaanderen op. 

"De liefde is niet bepaald gekoeld de afgelopen drie jaar", zei Van der Wal daar in maart over in de Nederlandse krant Trouw. "Mijn hartje maakt nog steeds een sprongetje als ik de Antwerpse ring oprijd, zelfs als ik dan meteen in de file sta. Het is alsof je verliefd wordt op een nieuwe vrouw. En dat het mag van thuis. Sterker nog, dat thuis het leuk vindt."

'Hij heeft in zijn humor vaak een subtiele maatschappijkritiek, zonder dat het ooit ranzig of melig wordt'
Tomas De Soete, vriend

De verhuizing was een beetje een risico, want in zijn thuisland Nederland was de in het Friese Leeuwarden geboren Van der Wal al lang een grote naam. Op zijn zeventiende werd de student kunstgeschiedenis ontdekt op een open avond in Toomler, een bekend comedycafé in Amsterdam. Na audities werd hij lid van Comedytrain, een gezelschap van stand-upcomedians met onder anderen Theo Maassen en Hans Teeuwen als leden. 

In 2001, toen hij nog maar 21 was, werd hij panellid van Dit was het nieuws, de Nederlandse versie van het legendarische BBC-programma Have I Got News For You. Ondertussen maakte hij al meer dan tien solovoorstellingen en blijft hij een graag geziene gast op televisie.

Scherp

Dit was het nieuws mag dan een panelprogramma zijn, net zoals De ideale wereld  kijkt het door een satirische bril naar het nieuws en de wereld. Van der Wal viel er al snel op door zijn scherpe humor. "Hij heeft in zijn humor vaak een subtiele maatschappijkritiek, zonder dat het ooit ranzig of melig wordt", zegt De Soete, die sinds Café Corsari bevriend is met Van der Wal. "Hij is intelligent, en slimme mensen maken goede humor."

Klopt, zegt Jelle De Beule. "Hij is snel, scherp en grappig. Bovendien is hij ook een maker: als sidekick nam hij al veel initiatief tijdens de brainstorms. Hij geeft veel input. Op dat vlak is hij heel geëngageerd. Tegenover de redactie is hij lief en open, al wordt het afwachten of hij nu geen dictatoriale neigingen zal krijgen."