Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bart De Wever (N-VA): "Spankracht regering staat onder druk"; coalitiepartners vinden dat "onzin"

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft toe dat de 'dash' uit de regeringsploeg is verdwenen om de nodige maatregelen te nemen om een begrotingsevenwicht te bekomen. Dat zei hij vanavond in Terzake. "Als deze coalitie zou willen, zou ze de begroting eerder in evenwicht kunnen krijgen."

"Terechte kritiek", noemde Bart De Wever de vingerwijzingen naar de begroting die maar niet in evenwicht geraakt. Dat was nochtans een uitdrukkelijke belofte van zijn partij en deze regering.

Eerst en vooral wees De Wever echter ook op de enkele andere economische verwezenlijkingen die deze regering volgens hem wél kan claimen. "We hebben geen slecht parcours gereden, ook niet in vergelijking met het buitenland", klonk het vanavond in Terzake. De Wever verwijst naar de overheidsuitgaven die zijn teruggedrongen, de verlaagde belastingen, de private jobcreatie die de hoogte in ging en de positieve handelsbalans.

"Maar", zo zegt De Wever", de laatste mijl die nog gelopen moet worden om over de hele lijn een mooi rapport voor te leggen aan de kiezer, zouden wij volgens mij nog moeten kunnen lopen." De Wever erkent dat vooral voor dat eerste, de begrotingsschuld, de 'dash' uit de regeringsploeg is verdwenen door de naderende verkiezingen. "Het vermogen om donnant-donnant tot iets te komen, wordt op dit moment gehypotheceerd door de politieke toestand waarin we met de nakende gemeenteraadsverkiezingen zitten, maar ik sta zéker open voor een gesprek om het vertrouwen (her) op te bouwen."

Ook maakt hij er geen geheim van welke piste de N-VA zou willen nemen om het begrotingstekort terug te dringen: snijden in de sociale zekerheid.

Reactie coalitiepartners

In een reactie laten coalitiepartners CD&V en Open Vld weten de mening van De Wever niet te delen. "Ik ben verwonderd over de kritiek van de voorzitter van de grootste partij uit deze regering", kaatst vicepremier Kris Peeters (CD&V) de bal terug naar De Wever. "Zijn partij levert zelf de minister van Financiën. Hij geeft dus kritiek op het beleid van zijn eigen ministers die trouwens ook zelf deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen." Bij Open Vld halen ze de schouders op. Ze voelen zich niet aangesproken door de uitspraken van de N-VA-voorzitter die ze bovendien afdoen als "onzin".