© Stijn Van de Sande

Axalta sluit productieafdeling: 270 banen staan op de helling

Bij Axalta Coating Systems in Mechelen zijn er 276 banen bedreigd. Het Amerikaanse bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van onder andere vloeibare coatings heeft de intentie om de Dijlestad grotendeels te verlaten en alle productielijnen te verhuizen naar het buitenland. Binnen dit en twee jaar zou Axalta de deuren sluiten.

stijn van de sande

Het rommelt al langer bij Axalta Coating Systems in Mechelen-Zuid. Bij het bedrijf werden de laatste jaren al zo’n tweehonderd werknemers ontslagen. In 2015 werden nog zeventig werknemers in één keer de laan uitgestuurd toen de verfmultinational zijn onderzoeksactiviteiten verhuisde naar het Duitse Wuppertal. Ook later werden er stelselmatig mensen afgedankt.

Nu heeft het bedrijf beslist dat het binnen dit en een tweetal jaar de deuren van de productieafdeling in Mechelen definitief sluit. “Vrijdagmorgen werd er een bijzondere ondernemingsraad bij mekaar geroepen”, zegt woordvoerster Linde Van Calster. “Daarop werd duidelijk gemaakt dat Axalta de intentie heeft om de productielijnen te verhuizen naar het buitenland. De andere activiteiten, zoals verkoop, technische dienstverlening en ondersteunende functies, worden niet getroffen. Die zijn goed voor 126 werknemers.”

Zo’n 276 banen staan door de geplande sluiting van de productieafdeling op de tocht. “We hebben dat nieuws meteen meegedeeld aan de betrokken werknemers. Als het plan doorgaat, gaan wij in ieder geval actief op zoek naar een investeerder die de site in Mechelen van ons kan overnemen”, zegt Van Calster. “Het is de bedoeling om op die manier de impact op de werkgelegenheid tot een minimum te beperken.” Nippon Paint en ­AkzoNobel worden genoemd als mogelijke overnemers.

Niet zien aankomen

De fabriek werd vrijdagochtend nog wel opgestart, maar een groot deel van de getroffen werknemers keerde meteen huiswaarts nadat het ze slechte nieuws te horen hadden gekregen. “Dit is een bijzonder zware klap voor de werknemers”, zegt secretaris Diana Minten van ABVV/BBTK. “Dit bedrijf kent een lange geschiedenis van herstructureringen en reorganisaties, maar het nieuws van de volledige sluiting komt toch nog onverwacht.”

“Donderdag kregen we te horen dat er een bijzondere ondernemingsraad georganiseerd zou worden”, klinkt het. “Dan weet je dat er slecht nieuws volgt, maar dit hadden we niet meteen zien aankomen. Of er acties volgen, is voorlopig niet duidelijk. De vakbonden zitten eerst samen met de directie en we gaan ook de werknemers informeren. Daarna zien we wel hoe we gepast kunnen reageren.”

“Het is geen complete verrassing, maar het komt natuurlijk wel hard aan”, klinkt het bij de werknemers. “Zeker omdat Axalta nog steeds enorm winstgevend is. We moeten nu vooral afwachten, maar zijn ervan overtuigd dat de sociale partners er alles aan doen om het beste voor ons uit de brand te slepen.”

In februari werd er nog gestaakt door de bedienden en kaderleden van ­Axalta omdat ze de onzekerheid meer dan beu waren. Ook in maart 2017 legden zo’n honderd werknemers het werk neer als protest tegen het stelselmatig verdwijnen van jobs bij de verffabriek.