Shoppers zijn tevreden, en toch doen grote winkelketens niet mee aan koopzondagen in Gent

© fvv

Minder dan de helft van de winkeliers in de binnenstad doet mee aan de maandelijkse koopzondag, waarvan er dit weekend weer één is. Dat blijkt uit een bevraging één jaar na de start van het systeem in Gent. Vooral grote ketens blijken af te haken.

Bert Staes

“De koopzondagen zijn een succes. We zien meer bezoekers, het gratis openbaar vervoer wordt gebruikt en steeds meer handelaars springen op de kar.” Middenstandsschepen Christophe Peeters (Open VLD) deed er vrijdag alles aan om één jaar ‘Shop op Zondag’ positief te evalueren.

Peeters’ partij heeft er dan ook alle baat bij om de koopzondagen te doen slagen. Het was pas na jarenlang aandringen van de Gentse liberalen dat het voltallige stadsbestuur akkoord ging met zondagopeningen. Sinds mei 2017 zijn er vijftien officiële koopzondagen geweest.

Primark en H&M

De positieve taal kan echter niet verstoppen dat de koopzondagen nog geen onverdeeld succes zijn. Uit een bevraging bij 218 winkeliers – zo goed als allemaal winkels, geen horeca – blijkt dat gemiddeld minder dan de helft van de zaken de deuren opendoet op een koopzondag. In april, bijvoorbeeld, deed slechts 32 procent de deuren open (zie grote foto).

Het gevolg is dat shoppers de ene na de andere gesloten deur passeren, vooral in straten met veel grote ketens. “Zondagswerk wordt dubbel betaald. Dat krijgen ze er hier nooit door”, zegt een shop manager uit de Veldstraat die niet met haar naam in de krant wil.

Strikte regels

Winkelketens hebben vaak brede arbeidsovereenkomsten of cao’s met strikte regels voor zondags- en overwerk. Publiekstrekkers zoals Primark of H&M zijn bijgevolg vaak gesloten op koopzondagen. Omdat er ook geen lijst bestaat met welke winkels dan wél open zijn, reageren shoppers soms teleurgesteld.

“Omdat ketens een moeilijk verhaal zijn, zitten er inderdaad veel grote gaten, bijvoorbeeld in de Veldstraat. Dat straalt af op de hele straat”, zegt Peeters. “Er zijn er die wel opendoen, maar voor sommigen is dat onbetaalbaar. Wij kunnen hen ook niet verplichten.”

Druk van collega’s

Shoppers blijken hun gading wel te vinden buiten de ketens. Twee derde van 1.350 bevraagde bezoekers zegt ‘tevreden tot zeer tevreden’ te zijn met het aanbod van geopende winkels.

“Er is nog werk aan de winkel”, zegt Peeters. “Ik hoop op een zekere druk van collega-handelaars. Het is normaal dat dit even duurt. In Antwerpen duurde het drie jaar om de koopzondagen op de kaart te zetten.”

De volgende koopzondag is dit weekend, 6 mei.