Direct naar artikelinhoud
Federale regering

Bart De Wever: "Er zit geen dash meer op deze regering"

N-VA-voorzitter verklaart regering-Michel in lopende zaken, maar zijn coalitiepartners zien dat anders
Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat er geen fut meer zit in de regering-Michel. Vijf maanden voor de lokale verkiezingen willen de partijen elkaar niets meer toegeven. "Onzin", vinden CD&V en Open Vld.

en

In regeringskringen valt al langer te horen dat het vet van de soep is. Naarmate de kieskoorts stijgt, wordt de marge om toe te geven op thema's die gevoelig liggen bij de achterban kleiner. Daardoor dreigt de regering-Michel meer dan een jaar voor de federale verkiezingen al in lopende zaken te komen. "Kijk maar naar mobiliteitsminister François Bellot (MR) die het rijbewijs met punten afvoert. Hij durft het niet meer aan", zegt een N-VA-bron.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt nu ook openlijk dat de fut eruit is. "Door de nakende verkiezingen is de dash een beetje uit de ploeg", zei hij gisteravond in het Canvas-programma Terzake. "Als deze coalitie zou willen, zou ze het vorderingensaldo veel eerder in evenwicht kunnen krijgen. Maar door de verkiezingen staat de spankracht in de ploeg fel onder druk. Het vermogen om donnant-donnant tot iets te komen, wordt op dit moment gehypothekeerd."

De Wever legt de verantwoordelijkheid onder andere bij CD&V-vicepremier Kris Peeters. “Op het moment dat een vicepremier zijn tenten komt opslaan in uw stad om u concurrentie aan te doen, en zelfs als coalitiepartner zegt ‘ik wil misschien een andere coalitie in de stad’, dat is allemaal niet om het vertrouwen aan de bomen te laten groeien."

Schouderophalen

Gevraagd om een reactie kaatst Peeters de bal terug naar De Wever. "Ik ben verwonderd over de kritiek van de voorzitter van de grootste partij in deze regering", zegt hij. "Zijn partij levert zelf de minister van Financiën. Hij geeft dus kritiek op het beleid van zijn eigen ministers, die trouwens zelf deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen."

'De Wevers partij levert zelf de minister van Financiën. Hij geeft dus kritiek op het beleid van zijn eigen ministers'
Kris Peeters, vicepremier (CD&V)

Bij CD&V bereikte de frustratie over de houding van de N-VA donderdag al een kookpunt toen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in het parlement uithaalde naar de deloyale houding van zijn coalitiepartner. "Er bestaat zoiets als een politiek compromis. Dat wordt normaal collectief verdedigd", zei Geens boos.

Kamerleden van zowel N-VA als Open Vld hadden hem mee verantwoordelijk gesteld voor de moord op een ziekenhuisverpleegster uit Grobbendonk. Een van de verdachten van die moord werd eerder veroordeeld voor een homejacking, maar werd na enkele maanden vrijgelaten door een richtlijn van Geens. Een richtlijn die door de hele regering was goedgekeurd.

In liberale hoek viel gisteravond te horen dat De Wever blijkbaar weinig vertrouwen heeft in zijn eigen ministers en ver van de realiteit van deze regering staat. "Hij leidt de grootste partij. Als de fut eruit is, dan moet het zijn dat het aan hen ligt", klonk het schouderophalend.

De liberalen voelen zich niet aangesproken door de "communicatiepolitiek" die N-VA volgens hen voert. Volgens Open Vld probeert de partij steeds vaker te choqueren met uitspraken die in werkelijkheid op weinig berusten. "Het klopt gewoon niet dat de zaken stilliggen", zegt een liberale bron. "Kijk maar naar het Energiepact dat we net hebben goedgekeurd."

Begrotingsevenwicht

Toch liggen er nog een aantal belangrijke dossiers op de tafel van de regering. Ze moet nog een oplossing uitdokteren voor de vergoeding van de Arco-coöperanten, de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen en de pensioenregeling van werknemers met een zwaar beroep. De begroting is ook nog altijd niet in evenwicht.

'De Wever leidt de grootste partij. Als de fut eruit is, dan moet het zijn dat het aan hen ligt'
Een bron bij Open Vld

Wat kan deze ploeg nog bereiken? Volgens De Wever is een begrotingsevenwicht tegen 2019 niet onmogelijk. Maar hoe langer de regering wacht met het doorhakken van moeilijke knopen, zoals de volgens hem noodzakelijke besparingen in de sociale zekerheid, hoe moeilijker het wordt. "Ik denk dat we nu op een tekort van zeven tienden gaan eindigen. Maar eigenlijk zou dat nul moeten zijn."

Volgens De Wever kan er nog veel gebeuren in de periode tussen de lokale verkiezingen op 14 oktober en de federale verkiezingen. "Daar zou iedereen in de coalitie zich op 15 oktober eens vragen over mogen stellen."