Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Met deze podcast duik je in de wereld van IS

Met deze podcast duik je in de wereld van IS
Beeld Tony Cenicola/The New York Times

Drie afleveringen. Meer zijn er momenteel niet beschikbaar van Caliphate, de nieuwe podcast van The New York Times die op zoek gaat naar de ware identiteit van IS. Maar we vinden het nu al - excusez le mot - een bommetje.

Tegen wie vechten we écht, als het over IS gaat? Dat is de centrale vraag die journalist Rukmini Callimachi al jaren probeert op te lossen voor The New York Times. Sinds kort speurt ook radioreporter Andy Mills (ex-Radiolab en reporter bij The Daily) met haar mee, als een ware Watson in het kielzog van Sherlock. En hij trekt ons als luisteraar meteen mee in de actie. Al snel wordt duidelijk dat de bommen ons in deze podcastreeks letterlijk om de oren zullen slaan, en dat we als Westerse luisteraar op haast onnavolgbare wijze getuige zullen zijn van de gruweldaden van IS.

In de eerste aflevering van Caliphate leren we in cinematografische stijl ‘de reporter’ kennen - meteen ook de titel van de episode. Rukmini Callimachi blijkt niet alleen een ijzersterke journalist (en dé expert als het om IS-terrorisme gaat), ze ontpopt zich meteen ook als een geweldige verteller - een plezier om naar te luisteren. In de allereerste kennismaking wandelen we mee in haar voetspoor als ‘vuilnisvrouw’: in huizen waar IS-strijders net verjaagd zijn en de bedden nog warm zijn, raapt Callimachi foto’s en prullen op, analyseert ze oude rekeningetjes uit de supermarkt, doorzoekt ze dagboeken en speurt ze naar andere schijnbaar banale clues die ons een stap dichter kunnen brengen bij de oplossing van Caliphates grootste vraagstuk: tegen wie precies zijn we al twintig jaar aan het vechten? En hoe is IS in die tijd zo sterk geworden, ondanks de miljarden die we in de strijd tegen het terrorisme pompten?

Tegen wie precies zijn we al twintig jaar aan het vechten, en hoe is IS in die tijd zo sterk geworden, ondanks de miljarden die we in de strijd tegen het terrorisme pompten?

Callimachi en radioreporter Mills bespreken ook de tactiek van IS. En dat is angst zaaien, zo blijkt ook uit een geweldige anekdote waarbij Callimachi zich geheel ten onrechte angstig in haar huis in New York opsluit omdat ze vreest dat IS-strijders aan haar deur staan om haar te onthoofden. (Spoiler: het blijkt de watermaatschappij te zijn.)

Toch blijkt haar angst voor wraak van IS niet geheel onterecht. Al jaren doorploegt Callimachi Instagram en Facebook accounts van potentiële IS-strijders op zoek naar clues, en dat is ook bij IS niet onopgemerkt gebleven. Online krijgt ze doodsbedreigingen en wordt ze door geradicaliseerden uitgelachen om haar persoonlijke kruistocht. En om haar gewicht. Callimachi ziet er gelukkig de lol van in: “Het is ironisch dat het net IS is dat mij op Instagram uitlacht om mijn overgewicht”. 

'Het is ironisch dat het net IS is dat mij op Instagram uitlacht om mijn overgewicht'
Rukmini CallimachiThe New York Times

Waar anderen op Instagram foto’s van eten en katjes liken, is Callimachi druk doende om contacten te leggen, terwijl ze accounts vol haat en foto’s van messen uitpluist. Het leidt haar naar een plaatsje op de FBI-lijst van mensen die bescherming nodig hebben, maar ook naar een interview met een afvallige IS-strijder die het gruwelijk gedachtegoed blootlegt. Callimachi legt hem vakkundig en in haar unieke stijl het vuur aan de schenen in de tweede aflvering, waarin ze zich buiten de vuurlinie begeeft en naar Canada trekt.

Caliphate is zoveel meer dan een vertel- of interviewpodcast. De cinematografische stijl, en het feit dat we kunnen meeluisteren met authentiek geluidsmateriaal ter plaatse, doorspekt met archiefmateriaal, maakt het geheel uitzonderlijk om naar te luisteren. Callimachi is ook niet alleen een ervaringsdeskundige, ze uit zich als een aangename verteller die in audiojournalist Andy Mills een sparring partner heeft gevonden. En laat ons hopen dat we van die twee nog acht afleveringen lang kunnen, welja, genieten.

Caliphate is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. nytimes.com