Direct naar artikelinhoud
Buitenland

"Geen tsaar voor ons": duizend arrestaties bij protesten tegen Poetin, ook oppositieleider Navalny opgepakt

Aleksei Navalny probeert zich los te worstelen uit de greep van vijf politieagenten.Beeld AP

De Russische oppositieleider Aleksei Navalny is zaterdagmorgen in Moskou gearresteerd bij aanvang van demonstraties tegen president Vladimir Poetin. Ook elders in Rusland werden demonstranten opgepakt. Volgens de ngo OVD-Info zijn in totaal liefst 1.029 mensen opgepakt door de politie.

Duizenden demonstranten gingen zaterdag de straat op om te protesteren tegen de nieuwe zesjarige termijn van president Poetin, onder het motto: ‘Hij is niet onze tsaar’. Het protest, voorafgaand aan Poetins beëdiging maandag, was georganiseerd door Navalny die bij de verkiezingen van afgelopen maart was uitgesloten.

Demonstranten dragen posters met de tekst 'Hij is niet onze tsaar'.Beeld AP

Navalny werd meteen nadat hij in Moskou verscheen al opgepakt. Volgens ooggetuigen werd hij door vijf agenten aan handen en voeten afgevoerd en hardhandig in een busje gepropt. Navalny zou nog wel kort het publiek hebben toegesproken en gezegd hebben dat hij blij was dat er zo veel mensen waren komen opdagen.

Uitschakelen van tegenstanders

Navalny is vaker opgepakt vanwege zijn openlijke kritiek op de zittende president en mocht niet deelnemen aan de laatste presidentsverkiezingen omdat er een stafrechtelijk onderzoek naar hem loopt. Volgens Navalny en zijn medestanders is het een schijnproces, bedoeld om de tegenstanders van Poetin uit te schakelen.

Poetin won de verkiezingen in maart met een grote meerderheid van 76 procent van de stemmen. Tegenkandidaten waren er hoegenaamd niet en volgens waarnemers waren er ook onrechtmatigheden tijdens de verkiezingen. Als Poetin zijn vierde termijn afmaakt, is hij in 2024 is de langst zittende Russische leider sinds Stalin (1929-1953).

Agenten arresteren een van de demonstranten in Moskou.Beeld AFP

De meeste mensen werden vandaag opgepakt in de oostelijke steden Tsjeljabinsk (97) en Jakoetsk (75). In Moskou werden 50 mensen gearresteerd. De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de demonstraties en hadden gewaarschuwd dat ze zouden ingrijpen ‘als mensen zich niet aan de regels zouden houden’.

Navalny waarschuwde op Twitter voor het tegenovergestelde: ‘Als jullie thuis blijven, dan zal de bende van Poetin dit land kapot maken en jullie persoonlijk je toekomst ontnemen.’