Academie voor Geneeskunde vraagt nieuw beroep van hulparts

Er moet een nieuw beroep komen van hulparts. Dat adviseert de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. Zo'n hulparts zou de arts dan kunnen bijstaan of enkele taken overnemen.

"Wat we nu echt nodig hebben zijn mensen met een sterke wetenschappelijke en klinisch achtergrond die mee met de arts kunnen denken en hem bij een aantal taken kunnen begeleiden", zegt voorzitter Bernard Himpens van de Academie. Een hulparts zou bijvoorbeeld allergietesten kunnen afnemen, of de patiënten vragen stellen.

"De arts wordt druk bevraagd in onze maatschappij. En zeker met de vergrijzingsgolf en het pensioen van heel veel artsen, moeten we durven nadenken over nieuwe profielen in de gezondheidszorg om de kwaliteit op een hoog peil te houden."

"In Nederland, Duitsland, Engeland en Ierland lopen proefprojecten. Wij kunnen niet achterblijven", zegt professor Himpens. De opleiding van hulparts kan worden ingebed in die van biomedische wetenschappen, vindt hij.

Bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) valt te horen dat ze het voorstel van de Academie zeker gaan lezen. "We bekijken momenteel de zorgberoepen in het licht van de veranderende noden van de maatschappij, zoals meer ouderen en meer chronisch zieken", laat de woordvoerster van De Block nog weten.

Meest gelezen