Direct naar artikelinhoud
Iran-deal

Trump huurde Israëlisch bedrijf in "om voorstanders Iran-deal te bespioneren"

President Donald Trump ontmoette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorig jaar in mei.Beeld REUTERS

Medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben een Israëlisch inlichtingenbedrijf ingehuurd om de privélevens uit te pluizen van oud-medewerkers van Barack Obama die een rol speelden bij de totstandkoming van het atoomakkoord met Iran. Dat onthult de Britse krant The Observer, de zondagseditie van The Guardian.

Het doel van de inlichtingen was om de overeenkomst met Iran in diskrediet te brengen. De Trump-medewerkers zouden het bedrijf vorig jaar in mei hebben benaderd, na afloop van een bezoek van Trump aan Israël. Privédetectives moesten "vuil" verzamelen over Ben Rhodes en Colin Kahl, veiligheidsadviseurs van respectievelijk Obama en diens vice-president Joe Biden. Ook journalisten met wie de twee contact hadden zouden zijn onderzocht.

Er zou volgens The Observer voornamelijk gezocht zijn naar persoonlijke relaties, banden met Iraanse diplomaten en er zou zijn nagegaan of de oud-adviseurs persoonlijk of politiek geprofiteerd hebben van de overeenkomst. Volgens de krant is het niet duidelijk hoe ver gevorderd de inlichtingen zijn en of er iets is gedaan met al dan niet gevonden materiaal.

Iran beloofde in 2015 het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. De Amerikaanse president Donald Trump wil af van de overeenkomst en de sancties tegen het regime in Teheran weer verscherpen. Uiterlijk op 12 mei neemt hij hierover een beslissing.