Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

Schrijfster Renate Dorrestein (°1954) is overleden.Beeld Hollandse Hoogte / Stichting Peter Martens

Auteur Renate Dorrestein is overleden, Trump schoffeert Frankrijk met uitspraken over terreur in Parijs en in Turkije bundelen oppositiepartijen hun krachten. Dit is belangrijkste nieuws van de ochtend. 

In het nieuws

1. Frankrijk niet opgezet met uitspraken Trump over terreur in Parijs: "beschamend en obsceen"

In Frankrijk wordt boos gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump bij wapenlobby NRA. Hij speelde na hoe terroristen hun gijzelaars ombrachten in concertzaal Bataclan. "Beschamend en obsceen", oordeelt François Hollande, die tijdens de aanslagen in 2015 president was van Frankrijk.

De Britse krant The Observer, de zondagseditie van The Guardian, schrijft dat medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump een Israëlisch inlichtingenbedrijf hebben ingehuurd om de privélevens uit te pluizen van oud-medewerkers van Barack Obama die een rol speelden bij de totstandkoming van het atoomakkoord met Iran.

2. Auteur Renate Dorrestein (64) overleden

Schrijfster Renate Dorrestein (°1954) is overleden. Dat maakte haar uitgeverij Podium bekend. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

3. Vier Turkse oppositiepartijen maken samen vuist tegen Erdogan

Vier oppositiepartijen in Turkije hebben de handen ineengeslagen in afwachting van de presidentsverkiezingen van volgende maand. Onder hen de centrum-linkse CHP, de grootste oppositiepartij van het land. 

4. Premier Michel: "Als Bart De Wever premier wil worden, dan is dat vooral amusant"

Premier Charles Michel heeft zaterdag met ironie gereageerd op de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever in 'Terzake' gisterenavond. De Antwerpse burgemeester sluit niet uit dat hij in 2019 de federale regering zal leiden als dat is om de leiding te nemen van een confederale kanteling. De premier nodigt De Wever uit om niet te snel te gaan.

5. Meyrem Almaci: "50 jaar na Leuven Vlaams wordt Leuven Groen"

"Bij de verkiezingen over zes maanden gaan we in Leuven potten breken. 50 jaar na Leuven Vlaams zal Leuven Groen worden". Dat heeft Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, in Leuven gezegd tijdens een lokaal verkiezingscongres van haar partij. Opmerkelijke spreker tijdens dit congres was tv-kok Jeroen Meus die onder meer pleitte voor een zo kort mogelijke keten in de voedingssector, maar zich wat zijn partijkeuze betreft, outte als een 'twijfelende kiezer'. 

Meyrem Almaci.Beeld BELGA

6. Twee Belgische sopranen in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd

De twee Belgische kandidates Charlotte Wajnberg en Marianne Croux gaan door naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Dat heeft juryvoorzitter Arie Van Lysebeth zaterdag bekendgemaakt.

7. Russische oppositieleider Navalny weer vrij

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die zaterdag werd opgepakt bij demonstraties tegen president Vladimir Poetin, is vrijgelaten. Dat heeft hij zelf op Twitter verklaard.

Lees verder onder de afbeelding.

Alexei Navalny kort voor zijn aanhouding.Beeld EPA

Dit weekend in De Morgen

1. Ivan Van de Cloot: "Sorry, maar ik moet het feestje van de regering verbrodden"

Ivan Van de Cloot maakt zich zorgen. Als zelfs een regering die zuinigheid in haar DNA behoort te dragen de begroting niet op orde krijgt, zit het goed fout. "De Belgische democratie functioneert niet meer."

2. "Zelfs mijn bompa vindt mijn nieuwe borsten cool"

De Morgen-journaliste Barbara Debusschere en fotografe Lieve Blancquaert schreven met de Borstkankerbijbel het eerste totaaloverzicht van alles wat je ooit wilde weten over borstkanker. Ze portretteerden ook een aantal (ex-)patiënten, elk met een eigen verhaal. "Het schuldgevoel tegenover mijn vriend is soms groot." 

3. Afscheid van Bram 'The Tank' Tankink: "De Armstrong-tijd was prettiger om te fietsen"

Nooit kreeg een renner die zo weinig won, zo veel aandacht. Nooit werd iemand uit het profpeloton zo bejubeld en gewaardeerd als The Tank. In oktober stopt hij, à la Bram Tankink (39), met een concert, een feest en zijn laatste wedstrijd. Dit is zijn vroeg afscheidsinterview.

Bram Tankink.Beeld Tim Coppens