Direct naar artikelinhoud
Back in Belgium

Na decennialang onder de ambitieuze New Yorkers gewoond te hebben, zijn de naturelle Belgen verfrissend

Annelies De Rouck herontdekt haar vaderland
Beeld Geert Joostens

Annelies De Rouck (37) woonde 15 jaar in Londen, Amsterdam en New York. Onlangs verhuisde ze terug naar Brussel.

Precies vijf maanden geleden kwam ik terug in België wonen. Tijd om eens de balans op te maken. Ik had deze week twee vriendinnen uit Bellport op bezoek en ze vroegen me naar de voor- en nadelen van mijn nieuwe woonplek. Wat mis je? Wat mis je helemaal niet? Naast mijn eigen ervaringen was het ook heel fijn om hun observaties te horen en ik weet nu al dat ze nog eens op bezoek gaan komen. Na vier dagen maakten we deze top 6 van verschillen:

1) De gemiddelde Belg is gesofisticeerder en beter gekleed dan de gemiddelde Amerikaan. Behalve in de creatieve wereld kom je daar niet snel een goedgeklede man tegen. Een advocaat of bankier in een mooi, stylish pak, dat zie je hier vaak en in Amerika zeer zelden. Belgen hebben stijl, blijkt, en de meisjes keken hun ogen uit.

2) Het Vlaamse platteland is prachtig. De oooooh’s en aaaaah’s ­tijdens onze roadtrip naar zee waren niet bij te houden. Al die mooie weides, grachten, knotwilgen, charmante oude kerkjes... Wat ik vroeger een saai, plat land vond, is nu intens mooi. Nu alles ook nog eens in bloei staat, is ons landje a sight to behold.

3) Behulpzaam en vriendelijk zijn, dat zit diep in de Amerikaanse cultuur ingebakken, daar heb ik het al eerder over gehad. De kwaliteit van bediening, zowel in winkels als restaurants, ligt daar gemiddeld een stuk hoger dan in België. Ik schaamde me soms een beetje als we weer eens uit alle macht oogcontact probeerden te maken met een serveerster. “Willen die ons geld niet?”, vroegen mijn vriendinnen zich af.

Je auto moeten parkeren tussen twee voertuigen met Trump- en NRA-stickers erop, het geeft geen goed gevoel

4) Het strand is enorm. Dit weekend waren we aan zee en de uitgestrektheid van de Noordzeestranden viel ons allemaal op. In Amerika heb je een dunner strookje strand dat dan ook nog eens door erosie bedreigd wordt. Het wijdse strand, het is een luxe.

5) Belgen zijn onpretentieus en naturel. De spontaniteit, gebrek aan attitude en relatieve openheid van mijn lokale vrienden valt op. “Every­body just wants to have a good time”, merkte er eentje op. Na decennialang onder de ambitieuze, lichtelijk neurotische New Yorkers gewoond te hebben, is dat voor ons alledrie erg verfrissend. Niemand die erom geeft wat voor werk je doet of wat je voor hen zou kunnen betekenen. ‘Schuif aan en neem ook een glas’, was de teneur van ons weekend.

6) Het ontbreken van rednecks en Trumpers is een opluchting. Geen pimped-out pick-uptrucks met een Trump-sticker erop en een Amerikaanse vlag op de laadbak, iets wat je rond Bellport zo vaak ziet, het doet deugd. Je auto moeten parkeren tussen twee voertuigen met Trump- en NRA-stickers erop, het geeft geen goed gevoel.

Terwijl ik dit stukje nog even nalees, krijg ik een sms van een van de vriendinnen die al onderweg is naar Zaventem: ‘Ps. I loooove Belgium’ (met drie hartjes erachter).

So do I, Maryli. So do I.