© Raymond Lemmens

IN BEELD. Fris water, maar goede seizoensopener voor openluchtzwembaden

Een zomerse zondag in mei, en kijk, voor de Limburgse uitbaters van openluchtzwembaden was dit weekend een uitstekende aperitief op het seizoen. “We zijn net open en dit was meteen al een eerste goeie dag van het seizoen. Hopelijk niet de laatste”, zegt Jaak Beuls van ’t Soete Dal in Zutendaal.

jbx

ALBUM. Bekijk hier meer foto's van de zomerse zondag in Limburg

De uitbaters van openluchtzwembaden klagen niet na het voorbije weekend. Overal was het gezellig druk in de openluchtbaden. Al werd er meer naast het bad gelegen dan in het water geplonst. En dan was er ook nog de concurrentie van de vele communiefeesten. Jaak Beuls van ’t Soete Dal bevestigt: “Druk, maar het kan drukker.” De watertemperatuur in ’t Soete bad bedroeg zondag 21,5 graden. “Dat is aan de frisse kant. De nachten zijn ook nog koud. Een temperatuur net onder de 24 graden is ideaal. Erboven wordt een zwembad een broeibak van bacteriën.”

© Raymond Lemmens

“Veel, maar niet vol”

Ook in de Diestse Halve Maan was het druk, maar geen koppen lopen. “Zo’n 2.000 bezoekers hebben we nu. Dat is veel, maar niet vol”, zegt zwembadcoördinator Benjamin Hoyois. Ook in Diest zonnen ze eerder buiten het water dan erin. “Ons water heeft een temperatuur van 18 graden nu. Dat is fris, maar ons zwembad is dan ook niet verwarmd. Te groot. Wij moeten het hebben van de zonnewarmte.”

In Be-Mine in Beringen heeft Cindy Schepers aan de kassa haar handen best vol. “Het is druk, maar zonder de vele communiefeesten vandaag zou het ongetwijfeld nog drukker geweest zijn”, zegt zij ook. “Ik schat dat we nu zo’n 600 gasten hebben die voor het buitenbad kiezen.” Ook in Beringen is het water eerder aan de frisse kant. Zo’n 18 graden. “We zuiveren het water natuurlijk en we verwarmen het ook natuurlijk. Via de zon.”

© Raymond Lemmens

Onze weerman Michel Nulens neemt voor het weer van vandaag maandag de term “hoogzomer” in de mond. Er is letterlijk geen wolkje aan de “Provençaals blauwe” lucht en de maxima gaan tot 26 graden. In de schaduw.