Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

De Engelsen worden collectief gek nu de royal wedding eraan komt

Nu al hot in Groot-Brittannië: royal wedding-souvenirs.Beeld EPA

Met nog twaalf dagen te gaan voor de trouwerij is in Engeland de gekte losgebarsten. De royal wedding is nog het enige dat ertoe doet. Intussen raken over het huwelijk van Meghan en Harry ook steeds meer details bekend. 

De Britten hebben het lang moeten doen met wat basisinfo. Er was de datum en er was de locatie, maar dat was het. Naarmate de datum van 19 mei naderde, kwamen daar details bij. Kensington Palace verstond de kunst om dat er allemaal heel naturel te laten uitzien. Nu eens een tweet. Dan weer een vlotte Instagram-post. De realiteit was enigszins anders: een team van zes mensen is met het lekken van die details maandenlang fulltime bezig geweest. 

Over die details zélf: dat zijn er intussen wel wat. Zo zal het huwelijk zich voltrekken in St George's Chapel, op het domein van Windsor Castle. Voor Harry is dat een belangrijke plek: hij werd er gedoopt. Zeshonderd mensen zullen erbij mogen zijn, als Meghan 'I do' zegt tegen Harry. Omdat het geen staatshuwelijk is – Harry is geen troonsopvolger – zullen dat geen politici zijn. Als dus Theresa May, Donald Trump of Barack Obama de ceremonie willen volgen, zullen ze dat thuis op hun televisie moeten doen.

Andere namen op Harry's lijstje: Elton John, Joss Stone, Ellie Goulding, actrice Cara Delevingne en het echtpaar Beckham

Wie die 600 dan wél zijn? Hun eigen familie, natuurlijk. Prins William zal Harry's getuige zijn. Verder komen er heel veel vrienden. Langs Harry's kant zijn dat sowieso zijn uitgaansvrienden. Wellicht ook makkers uit zijn legerperiode, zoals zanger James Blunt. Andere namen op Harry's lijstje: Elton John, Joss Stone, Ellie Goulding, actrice Cara Delevingne en het echtpaar Beckham (het hardnekkige gerucht doet zelfs de ronde dat Victoria optreedt met de Spice Girls). 

Ook zal er een tekst worden voorgelezen door Lady Jane Fellowes. Dat is de oudste zus van Prinses Diana, de overleden moeder van Harry. Het moet een onuitgesproken ode worden aan Diana, de vrouw die elke Brit nog in haar hart draagt en er niet bij is nu haar jongste zoon trouwt.

Een souvenirwinkel in Windsor.Beeld Photo News

Aan de voet van de meest westelijk gelegen trappen van Windsor Castle – de plek waarlangs Harry samen met William binnenkomt – zullen 's ochtends tweehonderd mensen verzamelen. Dat zijn vertegenwoordigers van liefdadigheidsorganisaties. Wat verderop zullen nog 1.200 andere genodigden staan. Dat zijn hele gewone Britten, die zich al dan niet verdienstelijk maakten en een kaartje in de bus kregen. Ze moeten 's ochtends vroeg al komen. Ze brengen dan maar beter een lunchpakket mee, want laat dat de valse noot in een verder perfect georchestreerde dag zijn: de royals hebben voor hen geen eten of drank voorzien. Not done, vinden de Britten.

De plechtigheid zelf zal een uur duren en geleid worden door decaan van Windsor en de aartsbisschop van Canterbury. Een 19-jarige cellist zal voor de muziek zorgen. Met die keuze maken Harry en Meghan een statement: Sheku Kanneh-Mason is de eerste zwarte die ooit de prestigieuze BBC-prijs 'Jonge Musicus van het Jaar' won. Er komt ook een gospelkoor: het Kingdom Choir met vocaliste Karen Gibson.

Hier in St George's Chapel zullen Harry en Meghan 'ja' zeggen tegen elkaar.Beeld AFP

Als de ceremonie erop zit, zullen Harry en Meghan in een open koets een parcours afleggen. Daarna volgt een grote receptie, 's avonds is er nog een besloten receptie voor 200 intimi – die laatste in Frogmore House, een landhuis ten zuiden van Windsor Castle. De bruidstaart die wordt geserveerd zal er een zijn uit de keuken van banketbakster Claire Ptak, een Californische met een goed draaiende bakkerij in Londen. Tegen de Britse traditie in zal ze geen fruittaart maken. Het wordt een cake met limoen, vlierbloesem en boterroom. 

Op dé vraag hebben de Britten nog geen definitief antwoord: de jurk

Voor de bloemen tekent ook een Londense: Philippa Craddock mag de hele St George's Chapel decoreren. Ze zal dat doen met witte rozen, pioentjes en vingershoedskruid. Ertussen verwerkt ze beuk, haagbeuk en berk – alles daarvan zoveel mogelijk uit de koninklijke tuinen.

Op dé vraag hebben de Britten nog geen definitief antwoord. De jurk. De Britse krant Daily Mail zei dit weekend zeker te weten dat Meghan een jurk zal dragen van het Britse haute-couturehuis Ralph & Russo. Het zou om een jurk gaan die zo'n 100.000 euro kost, en helemaal met de hand is gemaakt. Verrassend zou die keuze niet zijn: ook op de verlovingsfoto's droeg ze Ralph & Russo. 

En omdat het werkelijk een feest voor de hele natie moet worden: de pubs mogen zaterdag twee uur langer open blijven.