Minister van Staat Armand De Decker stapt op wegens verdenking van corruptie in zaak Kazachgate

© Photo News

Brussels parlementslid en oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker heeft besloten om op te stappen bij de MR. Dat heeft hij maandagmiddag gemeld in een mail aan partijvoorzitter Olivier Chastel, die op Twitter “akte nam van zijn ontslag”. Maandagochtend was bekend geraakt dat De Decker in verdenking is gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding in het dossier Kazachgate.

Een raadsheer-onderzoeksrechter in Bergen meent dat er genoeg aanwijzingen zijn dat de voormalige Senaatsvoorzitter in 2011 en 2012 aan ongeoorloofde politieke lobbying heeft gedaan om de wet op de verruimde minnelijke schikking te laten goedkeuren op maat van miljardair Patokh Chodiev en twee van diens zakenpartners.

De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev en co. Zelf blijft De Decker beweren dat hij in de Kazachgate-zaak enkel heeft gewerkt als advocaat van Chodiev en dat de 740.000 euro zijn honorarium waren.

© Getty Images

In verdenking gesteld

Olivier Delmarche, raadsheer bij het hof van beroep in Bergen, stelde Armand De Decker daarom in verdenking wegens “ongeoorloofde beïnvloeding”. Dat is een vorm van corruptie waarbij een ambtenaar “tegen betaling zijn invloed gebruikt om de overheid tot een handeling aan te zetten”. In dit geval zou De Decker zijn politieke invloed hebben aangewend om de belangen van Chodiev te dienen.

“Ernstige aanwijzingen van schuld”

Dat De Decker in verdenking is gesteld, betekent dat hij op het eind van het onderzoek voor de raadkamer moet verschijnen. Die moet dan op haar beurt beslissen of hij naar de rechtbank wordt verwezen.

Het parket-generaal van Bergen bevestigde maandagmiddag dat De Decker in verdenking is gesteld, en benadrukt dat een inverdenkingstelling betekent dat er ernstige aanwijzingen van schuld tegen iemand bestaan. “Maar zolang iemand niet is veroordeeld door een grondrechter, geniet hij nog steeds het vermoeden van onschuld”, luidt het. Verdere informatie wil het parket momenteel niet kwijt.

© BELGA

Mandaten opgeven of uit MR gezet worden

Toch heeft MR-voorzitter Olivier Chastel De Decker intussen gevraagd ontslag te nemen uit al zijn verkozen mandaten, zoniet wordt hij uit de partij gezet.

De Decker zetelt vandaag nog in het Brussels parlement en in de Ukkelse gemeenteraad. Eerder werd de minister van Staat al ontheven uit alle interne functies bij de Franstalige liberalen. Hij stapte ook al op als burgemeester van Ukkel en als ondervoorzitter van het Brussels parlement. Dat alles gebeurde ook al omdat zijn naam gevallen was in het dossier.

“Na de inverdenkingstelling, in overleg met de voorzitter van de Brusselse, gewestelijke MR-afdeling Didier Reynders, vraagt de MR-voorzitter nu aan Armand De Decker ontslag te nemen uit alle verkozen mandaten. In het tegengestelde geval zal Armand De Decker onmiddellijk uit de Mouvement Réformateur worden gezet”, luidt het in een mededeling, waarin de voorzitter aan de interne regels voor partijmandatarissen herinnert.

Deal tussen Frankrijk en Kazachstan

In de onderzoekscommissie Kazachgate werd duidelijk dat kringen rond de Franse regering in de aanloop naar de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet een team advocaten hadden samengesteld om de gerechtelijke problemen van Chodiev en co in ons land van de baan te helpen. Dat zou een voorwaarde zijn geweest om een commerciële deal tussen Parijs en Astana te helpen smeden.

De Decker maakte deel uit van dat team. Hij ging zelfs langs bij toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) thuis en op diens kabinet om over het gerechtelijk dossier te praten. In haar eindverslag stelt de onderzoekscommissie de deontologie van De Decker in vraag. Hij “heeft van zijn positie als ondervoorzitter van de Senaat gebruikgemaakt om er voordeel uit te puren voor zijn werkzaamheden als advocaat. Dat was het geval toen hij de toenmalige minister van Justitie, de heer Stefaan De Clerck, zowel thuis als op diens kabinet heeft bezocht zonder op voorhand te melden dat hij optrad namens de heren Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Masjkevitsj”.

De Decker heeft de toenmalige baas van de Staatsveiligheid, Alain Winants, ooit verzocht om de gsm die hij in Parijs verloren was op te sporen. Ook dat vindt de commissie “deontologisch onaanvaardbaar”.

De 69-jarige De Decker is licentiaat in de rechten aan de ULB. Hij begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat aan de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begon in 1979 toen hij adjunct-secretaris-generaal werd van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensie-minister Charles Poswick. In 1981 schopte hij het tot Kamerlid. Daar bleef hij tot 1995, waarna hij senator werd. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelde hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007 en werd intussen benoemd tot minister van Staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen